Kern Orbánt, Szijjártó Kernt ostorozta

Illúzió volt azt gondolni, hogy az osztrák kancellárváltás kultúraváltást hoz az osztrák belpolitikában, mély csalódást okoz Christian Kern keddi kijelentése – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: az előző kancellár „elfogadhatatlan módon a 20. század legsötétebb diktatúrájához hasonlította Magyarországot”, és ő már ugyan nincs hivatalban, de az új kancellár sem hozott kultúraváltást. Európaiatlan, elfogadhatatlan, ha valaki Magyarországot és a magyarok által megválasztott miniszterelnököt bármilyen módon „kapcsolatba hozza az elmúlt évszázad legszörnyűbb és legsötétebb diktatúráira utaló kifejezésekkel” – fogalmazott.

Az osztrák kancellár Bécsben újságíróknak azt mondta, illúzió azt gondolni, hogy a menekültek jelentette problémát ki lehet iktatni azáltal, hogy az államot „vezérelvű állami berendezkedéssé változtatjuk”, ahogy azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök teszi.

Szijjártó Péter kifejtette: frusztráltság és képmutatás jellemző az osztrák belpolitikára a bevándorlási válság kezelésével kapcsolatban. Miközben az egyik legnagyobb vita arról folyik, hogy építhet-e „szárnyas kapukat” Ausztria a Brenner-hágón – ami lehet, hogy jogos és indokolható döntés –, a kancellárnak nem kellene ilyen kijelentéseket tennie – mondta.

Az osztrák elnökválasztással kapcsolatos kérdésre a külügyminiszter közölte: az egyetlen dolog, amit Magyarország tehet, hogy tiszteletben tartja az osztrák nép döntését.

Szijjártó izomból oldotta meg

Szijjártó Péter az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozását felidézve arról is beszélt, hogy olyan előterjesztést kaptak a bevándorlási válsággal kapcsolatban, amely Európa és az európai emberek biztonságáról semmit nem mondott, a határok védelmét nem említette, és a schengeni rendszer túléléséhez szükséges intézkedések sem szerepeltek benne. Ha ezt a szöveget fogadták volna el, a határozat az eddigi zsákutcában csak még mélyebbre vezette volna az EU-t – vélekedett. Hozzátette: ráadásul a szövegtervezetben abból indultak ki, hogy elfogadható a bevándorlás további ösztönzése. Mint mondta, világossá tette, hogy Magyarország él a vétójogával, ha nem kerül be a négy javaslata a szövegbe, és ezek végül mind bekerültek.

Négy a magyar igazság

Kifejtette: így szerepel a határozatban, hogy folytatni kell a Schengen 2.0 terv vizsgálatát, a javaslat az uniós intézmények előtt van.

Ugyancsak bekerült a határozatba a határok védelmének fontossága, miként az is, hogy az EU területén kívül kell eldőlnie, jogosult-e valaki a menekültstátusra vagy sem, azaz EU-n kívüli hotspotokat kell létrehozni. Aki ugyanis egyszer már idejön, azt nehéz visszaküldeni, a visszafogadási mechanizmusok nehezen működnek, az elmúlt két hónapban Görögország és Törökország között mintegy 400 ember visszafogadására került sor – közölte.

Szijjártó Péter a negyedik magyar javaslatként említette, hogy az EU-nak segítséget kell nyújtania Irak kurd térségének is, mivel ott is nagyon sok menekült él.

Mivel Magyarország javaslatai szerepelnek a határozatban, végül támogatták a dokumentum elfogadását – emlékeztetett a külügyminiszter.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »