Kerítést építenének egyes bánsági elõljárók a román-szerb határra

Kerítést építtetnének a szerb-román határra kivédésére a térség egyes polgármesterei – írta szerdai számában a Krónika, Sorin Grindeanut, a Temes megyei önkormányzat elnökét idézve.

Az önkormányzati vezető a Pressalert.ro temesvári hírportálnak adott interjúban tért ki erre. Felhívta a figyelmet, hogy – noha korábban úgy látták: Romániát elkerüli a menekülthullám – az elmúlt hetekben egyre többen próbálkoznak az illegális határátkeléssel a szerb-román-magyar hármas határ térségében. Közölte: az érintett települések vezetőivel konzultálva arra a következtetésre jutott, hogy a polgármesterek többsége magyar mintára kerítést építene a román-szerb határszakaszon. A tanácselnök leszögezte: ezt végső megoldásnak tartja, de egyáltalán nem zárja ki.

Sorin Grindeanu valószínűsítette, hogy a közeljövőben fokozott nyomás nehezedik a bánsági régióra, ami szerinte megfelelő válaszlépéseket igényel a hatóságok részéről.

“Jó lenne, ha az illetékesek nem bukaresti és szebeni fejjel gondolkodnának, miszerint az ország közepén amúgy sem haladnak keresztül a menedékkérők. Minden eshetőségre fel kell készülni, ha figyelembe vesszük, hogy Szerbia irányából szárazföldi úton Temes és Krassó-Szörény megyén keresztül érkezhet migránshullám. Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy adott esetben a határ menti települések polgármestereivel Bukarest számára nem tetsző döntéseket hozzunk” – nyilatkozott a PSD-s politikus.

Darius Postelnicu, a román-szerb határ mentén fekvő Zsombolya (Jimbolia) polgármestere a Krónikának elmondta, nem kívánja megszabni a bukaresti kormánynak, milyen módszereket alkalmazzon, de elvárja, hogy tartóztassa fel a bevándorlókat. Radu Asaftei, Nagyszentmiklós alpolgármestere egyelőre nem tartotta indokoltnak a kerítésépítést. A liberális elöljáró szerint eddig elégséges módszernek bizonyult, hogy egy kétoldalú egyezmény alapján a román hatóságok visszatoloncolják Szerbiába az illegális határátlépőket.

Románia augusztus közepétől megerősítette délnyugati határainak védelmét, a határrendészet mellett a csendőrség és a rendőrség egységei is bekapcsolódtak a határvédelembe, és munkájukat éjjel-nappal felderítőhelikopter segíti.(mti)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »