Kerítéssel védenék a kölni dómot szilveszterkor

A német rendőrség tervei szerint kerítésekkel védenék szilveszterkor a kölni dóm épületét a hatóságok, a székesegyház azonban így is elérhető lenne a látogatók számára – mondta szerdán Gerd Bachner, a dóm prépostja.

A biztonsági koncepcióról először a Kölner Stadt-Anzeiger nevű helyi lap írt. Tavaly szilveszter éjjel a dóm előtt bűncselekmények történtek. A legnagyobb közfelháborodást a nők sérelmére elkövetett tömeges szexuális zaklatások és rablások keltették.

A rendőrség tervei szerint „szabad, de ellenőrzött hozzáférést” biztosítanak újévkor a székesegyházhoz. A még nem végleges tervek értelmében a dóm körül 100 méteres távolságban akadályt létesítenek vagy kerítést húznak, amelyen keresztül több helyen is kapuk vezetnek majd az épülethez.

Bachner hangsúlyozta: „az ige elkerítése” egyáltalán nincs ínyére, hiszen „az ember rögtön egy belépni tilos táblára gondol, ez azonban sosem lehet igaz a székesegyházra”. Ugyanakkor elmondta prépost: hálás a városvezetésnek, amiért a biztonsági zónát létrehozza, mivel nagy szükség van rá. „Nem szabad megengednünk, hogy a Kölnbe látogatók féljenek” – mutatott rá.

A kölni székesegyház védelmének megerősítése azonban nemcsak a szilveszterre vonatkozik, túlmutat rajta, és a keresztény hagyományok tiszteletben tartásával kell hogy megtörténjen – mondta Bachner.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »