Kerítés épül a magyar-román határon is

Megkezdték a határzár kiépítésének előkészítését a magyar-román határon – hangzott el az M1 aktuális csatornán.

Elkezdődött a műszaki határzár előkészítése 13 határ menti településen Hajdú-Bihar megyében. A magyar-román zöldhatáron tavaly összesen 42 illegális migránst fogtak el, de a bevándorlók útvonalváltoztatása miatt várható, hogy tömegesen jelennek meg ebben a térségben.

Az egyik érintett település, Bedő polgármestere az M1 aktuális csatornának elmondta: a falu határában lévő úton gyalog akár egy óra alatt el lehet jutni Nagyváradra a zöld határon keresztül.

Eszenyi Antal szerint a község azért veszélyeztetett, mert Ártánd két oldalán hatalmas sóderbányák vannak, így a közelben a falu melletti út az egyetlen, ami viszonylag könnyen járható.

A határzár nyomvonalát már a múlt héten kimérték, ma pedig elkezdték leverni a kerítéshez szükséges cölöpöket is – mondta el a polgármester, aki úgy véli, védettebbnek érzik majd magukat a környéken élők, ha megépül a határzár.

Újabb katonákat vezényelnek a magyar-szerb határra

Megkezdődött a déli határzár megerősítése a szerb határszakaszon. A térségben ugyanis az elmúlt napokban megugrott a határsértők száma, sokan új pontoknál, például Kelebiánál próbálkoznak bejutni Magyarországra – hangzott el az M1 híradójában.

A Bács-kiskun megyei Kelebiánál már gőzerővel építik a kerítést azon a szakaszon, ahol eddig csak gyorstelepítésű drótakadállyal védték a határszakaszt. Itt eddig ez is elég volt, a terület ugyanis rendkívül nehezen járható, vízfolyásokkal, nádasokkal szabdalt.

A környéken hétfő reggel is dolgoztak a munkagépek. A térségbe vezényelt mintegy 150 katona 10 kilóméter hosszan építi a három méter magas drótkerítést.

Az utóbbi napokban egyre több migráns jött erre. Hétvégén több mint 300 határsértőt fogtak el a rendőrök. Nagy részük ezen a szakaszon érkezett.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a migránsok mozgásából kiderül, hogy a magyar útvonalat még minidig nem zárták ki teljesen.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »