Keresztény nem, ateista igen

Keresztény nem, ateista igen

Miközben Donald Trumpot választották meg a republikánus konvención a Republikánus Párt elnökjelöltjének, nem mindenki volt maradéktalanul elégedett a rendezvény szervezésével. Az Isten nem halt meg című keresztény film második részének alkotói például azzal a kellemetlen fordulattal szembesültek, hogy reklámjukat nemkívánatosnak minősítették a rendezvényen. A kereszténység túl progresszív lenne?

Baljós következtetést vontak le az Isten nem halt meg 2. producerei, miután filmjük reklámját nemkívánatosnak minősítették a napokban megtartott republikánus konvención, miközben több, ateizmussal szimpatizáló hirdetés is helyet kaphatott a rendezvényen: a kereszténység túl lázító, az ateizmus oké. Az amerikai filmszakmai lap, a Hollywood Reporter beszámolója szerint bár előzetesen az alkotók megállapodtak a szervezőkkel a hirdetésekről, utólag túl provokatívnak minősítették az alkotás keresztény üzenetét, amely úgy hangzott: „Inkább állok Isten mellett, és ítéltetek meg a világ által, mint állok a világ mellett, és ítéltetek meg Isten által.”

Nem hivatalos vélemények szerint a „megítéltetni Isten által” kijelentés túl politikus megfogalmazású, és lázító hangzású lett volna, de már a film címe, az Isten nem halt meg is problémásnak minősült.

Az alkotók azért sem értik, hogy hirtelen mi a probléma a film keresztény üzenetével, mivel az alkotásban szerepel Mike Huckabee korábbi republikánus elnökjelölt is. Egy tinédzser vigasztalhatatlan, mert testvére fél évvel korábban meghalt autóbalesetben. Az elkeseredett lány történelemtanára segítségével fordul vigaszért Jézus szavaihoz – ez a cselekmény. A film készítői az alkotás DVD-bemutatóját szerették volna hirdetni, és a kampány hasonló szlogennel gond nélkül fut már az országos amerikai médiában.

Az Isten nem halt meg folytatása korábban 21 millió dolláros bevételt hozott az amerikai mozikban, és mások mellett nagy sikerrel mutatták be különösen vallásos országokban, mint Brazília és Lengyelország. Ahogy korábban lapunk is beszámolt róla, felmérések szerint az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság 37 százaléka hetente vesz részt valamilyen vallási szertartáson, vagyis körülbelül 116 millió ember. Ez egy olyan nem elhanyagolható közösség, amelynek célzott alkotások kevésbé készülnek.

Két éve váratlanul felfutottak a kis költségvetésből készült keresztény filmek, sikerükben a keresztény gyülekezetek mozgósító ereje is közrejátszott. A folyamat idén megismétlődni látszik: az elmúlt hónapokban egyaránt nagy látogatottságot könyvelhetett el a Feltámadás, Az ifjú messiás és a Csodák a mennyből. Augusztusban várható a Ben Hur új feldolgozásának mozipremierje, jövő nyáron pedig érkezik a Mária Magdolna, amelyben az afroamerikai Chiwetel Ejiofor Péter apostolt játssza, Rooney Mara Mária Magdolnát, Joaquin Phoenix pedig Jézus Krisztust.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »