Kereskedelmi szerződéseket írt alá Franciaország és Katar

Kereskedelmi szerződéseket írt alá Franciaország és Katar

Doha a hírek szerint az összeget főleg haderejének és tömegközlekedésének fejlesztésére fordítja -derült ki Emmanuel Macron francia elnök Tamím bin Hamad ász-Száni katari sejkkel közösen tartott dohai sajtótájékoztatójából.

Katar a megállapodás értelmében további 12 Rafale típusú vadászbombázót vásárol a Dassault Aviation francia repülőgépgyártól az eddigi 24 mellé, illetve 490 páncélozott járművet szándékozik beszerezni a Nexter francia állami fegyvergyártó cégtől. Egy másik megállapodás értelmében Doha a Suez francia vízügyi szolgáltatót bízza meg a katari lagúna megtisztításával.

Katar emellett egy 3 milliárd eurós (945 milliárd forintos) szerződést írt alá, amelynek értelmében az SNCF francia állami vasúttársaság és a RATP párizsi tömegközlekedési vállalat új metró- és villamoshálózatot épít ki és fog üzemeltetni a katari fővárosban, Dohában és a tőle északra tervezett Luszail városban.

Összesen közel 12 milliárd euró a ma aláírt összeg, amely alátámasztja gazdasági együttműködésünk közelségét

– jelentette ki a sajtótájékoztatón a francia elnök a megállapodásokkal kapcsolatosan.

Emmanuel Macron francia miniszterelnök (középen) katari látogatásán Fotó: AFP

Macron szerdán az esti órákban érkezett meg Katarba Algériából. A francia elnök az elmúlt hónapokban számos kezdeményezést tett az afrikai és arab országok válságainak megoldására, a Perzsa(Arab)-öböl menti válságban pedig közvetítőként próbált fellépni Katar és a diplomáciai kapcsolatokat vele megszakító országok között.

A válság júniusban pattant ki azután, hogy Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek június 5-én bejelentették, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolataikat Katarral, azt állítva, hogy annak vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe. Doha mindig tagadta az ellene felhozott vádakat.

Az Öböl stabilitásának visszaállítása elsődleges számunkra, mert sok barátunk van itt. A mi kívánságunk az, hogy gyors megoldást találjunk a mai helyzetre

– mondta Macron.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »