Kérdőjelek az új csúcshivatal körül

Kérdőjelek az új csúcshivatal körül

Az agrártámogatások kifizetése terén más uniós tagállamoknak is példát mutat Magyarország, legalábbis a kormány álláspontja szerint. Igaz, a fideszes belharcoknak áldozatul esett az uniós kifizetőügynökség, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, melynek átszervezése távolról sem lesz könnyű feladat.

Az új uniós kifizetőügynökség akkreditációjáig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) láthatja el a kifizetőügynökségi feladatokat, a cél ugyanis az, hogy a gazdák ugyanúgy megkapják azokat a támogatásokat, amelyek járnak nekik – mondta lapunk érdeklődésére Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A kormány a közelmúltban döntött az MVH jövő év elejétől való megszüntetése mellett, az átszervezéssel kapcsolatban azonban számos kérdés felvetődik. Az egyik az, hogy mennyire kerül veszélybe az uniós támogatások kifizetése. Az MVH ugyanis Brüsszel által akkreditált intézmény, s az engedélyeztetés egy évig is eltarthat. A határidő betartására tehát kevés az esély, amivel a kormány is tisztában lehet, ugyanis a jövő évi büdzsében még megtalálhatók az MVH működési költségei is. Az agrárminiszter ezt azzal magyarázta, hogy az MVH-nál dolgozók munkájára továbbra is szükség van. A kormány döntése szerint a dolgozók a kormányhivatalokhoz kerülnek, a tényleges kifizetéseket pedig előreláthatólag a továbbiakban is a Magyar Államkincstár (MÁK) végzi. Ehhez hasonló volt a helyzet 2010-ben is, amikor az MVH-t a kormány végül azért sem szüntette meg, mert a kormányhivatalok akkreditációja túl sokáig tartott volna. A mostani tervek szerint az új kifizetőügynökség a Magyar Államkincstár lenne, így ezt kellene Brüsszelnek akkreditálnia.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke korábban azt nyilatkozta, a MÁK-nak már van akkreditációja. Ezt azonban maga a kincstár cáfolta, amikor megkérdeztük, intézhetné-e az uniós források kifizetését kvázi kifizetőügynökségként az MVH helyett. A MÁK tájékoztatása szerint az akkreditáció ütemezéséről, konkrét feladatairól folynak a közigazgatási egyeztetések.

Az agrárminiszter tegnap jelentette be, hogy a mai határidőre minden igénylő megkapja az elmúlt évi egységes agrártámogatási kérelmek alapján járó pénzeket. A 170 ezer kérelemre több mint egymillió kifizetés történt, összesen 432 milliárd forint értékben, amelyből 390 milliárd uniós, 42 milliárd forint pedig nemzeti forrás. A határidő betartása lehetőséget ad a következő évi agrártámogatási előleg kifizetésére is. Gyuricza Csaba, az MVH elnöke szerint a 28 tagállam közül csak 11 ország tud előleget adni a gazdáknak, és csak négy olyan tagállam volt, amely előlegként úgynevezett zöldítési támogatást is tudott fizetni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »