Képtelen vádakról beszél Beke István apja

Képtelen vádakról beszél Beke István apja

Képtelen vádakat sorakoztat fel az ügyészség Szervezettbűnözés- és Terrorizmusellenes Ügyosztálya (DIICOT) által összeállított vádirat, mely szerint a decemberben letartóztatott Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, és Szőcs Zoltán, a HVIM erdélyi szervezetének elnöke földgázvezeték felrobbantását tervezte és orosz szervezetektől várt támogatást – állítja Beke Ernő, Beke István édesapja, aki a Háromszék napilapnak nyilatkozott a vádemelés kapcsán.

beke__bBeke István (illusztráció: News.ro)

Beke Ernő felháborítónak nevezte azt az iratcsomóban szereplő megállapítást, mely szerint a fia lakásán talált petárdák tíz százaléka is egy MK2 kézigránátnak megfelelő robbanást okozhatott volna. Mint mondta, Beke István 2014-ben rendelt négyszáz petárdát, de nem szállították ki, csak 2015 novemberében, ebből 250 darab a fia cégének egyik alkalmazottjáé volt, 150 maradt Istvánnak, 46 pedig még az előző évekből maradt meg.

Elmondta továbbá, Beke István a közeli Esztelnek községben berendezett egy airsoft-termet – országszerte háromszáz ehhez hasonló sportklub működik – és a pukkantós „bombát” is a játékhoz használták volna. „Akik lehallgatták az erről szóló beszélgetéseket, azt feltételezték, hogy igazi bombát akarnak készíteni” – mondta Beke Ernő a háromszéki napilapnak. Megjegyezte, a fia letartóztatását követően pár hét alatt legalább 1,7 tonna petárdát koboztak el országszerte bármilyen következmény nélkül, és időközben hazaengedték azt a craiovai fiút is, aki beismerte, hogy az Iszlám Állam terrorszervezettel szimpatizál. Beke Ernő egyébként hosszú perre számít és szerinte az ügyészek időhúzásra játszanak.

Amint arról beszámoltunk, a HVIM, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) és a Minta ifjúsági szervezet vezetői bejelentették, újabb tüntetést tartanak vasárnap Kézdivásárhelyen a merényletkísérlettel vádolt Beke Istvánnal és a felbujtással vádolt Szőcs Zoltánnal való szolidaritásuk kifejezésére. Az ifjúsági szervezetek képviselői is úgy vélik, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyosztály által összeállított vádirat teljes mértékben valótlan állításokon alapul.

„Ha hagyjuk, hogy közösségünk tagjait meghurcolják valós indokok nélkül, akkor visszatérünk a huszadik század sötétebb pillanatait idéző módszerekhez” – fogalmazott Sorbán Attila Örs, az EMI országos elnöke. A székelyföldi terrorvád miatt decemberben estéről estére, majd januárban heti egy alkalommal tömegek vonultak az utcára Kézdivásárhelyen, az őrizetbe vettekkel szolidaritásukat, a román hatóságok eljárásával szemben pedig bizalmatlanságukat fejezvén ki. Kisebb utcai megmozdulásokat Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Gyergyószentmiklóson is tartottak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »