Képtári történetek – amikor a műalkotások adnak ihletet

Képtári történetek – amikor a műalkotások adnak ihletet

A Magyar Nemzeti Galéria március elején irodalmi pályázatot hirdetett Képtári történetek címmel középiskolás diákok számára olyan szépirodalmi írásművek elkészítésére, amelyeknek ihletadó forrása a Magyar Nemzeti Galéria tíz kiemelt műalkotása. 

A pályázat célja, hogy a Galéria nagyközönség számára ismert vagy épp kevésbé ismert művei a fiatalok írásai által új értelmezést nyerjenek. Az intézmény nem műelemzéseket várt, hanem kreatív fogalmazásokat, irodalmi parafrázisokat, amelyek a kiválasztott alkotásra rezonálnak, ezáltal a közönség is megismerheti, hogy a mai középiskolás korosztály hogyan viszonyul a magyar képzőművészet ikonikus műveihez, az általuk megjelenített történelmi korokhoz, témákhoz és szituációkhoz.

A pályázatban szereplő tíz műalkotás:
Wagner Sándor: Dugovics Titusz önfeláldozása / Ferenczy Károly: Madárdal / Bihari Sándor: Vasárnap délután / Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban / Gulácsy Lajos: Varázsló kertje / Pór Bertalan: Család / Körösfői Kriesch Aladár: Zách Klára I. / Lossonczy Tamás: Tisztító nagy vihar / Roskó Gábor: Nézzük, mi újság a világban / Szűcs Attila: Piros vakfolt

Az április 30-i beadási határidőig több mint kétszáz pályamű érkezett. A második fordulóba beválasztott írások a http://keptaritortenetek.mng.hu/ weboldalon olvashatóak, egyúttal a közönség szavazhat is a kedvenceire. A zsűrizésben a nagyközönség és a Galéria munkatársai mellett részt vesz Garaczi László író és Fenyő D. György középiskolai tanár, irodalomtörténész.

Az irodalmi pályázat nyilvános eredményhirdetésére és a díjak átadására június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján a Magyar Nemzeti Galériában kerül sor. A legjobb írásművek a kiállítóterekben az adott műalkotás mellett kiállítva is elolvashatók lesznek.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »