Képes séta a felújított gácsi várkastélyban

Képes séta a felújított gácsi várkastélyban

Néhány napja megnyitották a nagyközönség előtt a felújított gácsi várkastélyt.

 

A gácsi várkastély korabeli képeslapon (szerző gyűjteménye)

 

A gácsi várkastély ma. Fotó: Puntigán József

 

A Losonctól alig 7 km-re lévő település Gács (Halič) egykor járási központ volt. Hírnevét a gácsi posztógyár, a neves fazekasok és nem utolsó sorban a gácsi és ghýmesi Forgách család tették ismertté.

 

Gács község korabeli képeslapon (szerző gyűjteménye)

A területéhez képest még ma is sok értékes épülettel, történelmi hellyel rendelkezik. Kezdve Csontváry Kosztka Tivadar gyógyszertárának egykori épületétől, a katolikus templomon, a jelenleg az evangélikusok által használt zsinagógán, a katolikus és zsidó temetőkön, a Forgáchok kápolnáján, a várkastélyon keresztül a romjaiban is látványos parkig. Nem szólva a közeli Ógácsi (Stará Halič) templomról és haranglábról.

 

A várkastély a település központjából korabeli képesalpon (szerző tulajdona)

 

A felsoroltak közül kiemelkedik a község felé magasodó dombon látható épület, amely a szépségével már távolról is felhívja magára az ideérkező, vagy a közeli főutakon elhaladók figyelmét.

 

Gácsi részletek korabeli képesalpon (szerző gyűjteménye)

A település első írásos említése 1299-ből származik. Első vára, a mai várkastély elődje a 13. században épült. A Losonczy-család tulajdonában lévő vár a korabeli harcokban elpusztult majd újjáépítették. A 16. században Losonczy István tulajdona. Örököse a Somoskő várát is birtokló Losonczy Anna lett, akit Forgách Zsigmond vett nőül, hozományként a várkastéllyal együtt. Ismert tény, hogy ő volt Balassi Bálint szerelme. Nem egészen alaptalan az a feltételezés, hogy halála után a losonci református templomban temették el.

 

A Forgách család címere. Fotó: Puntigán József

 

A látogatókat korabeli órán a pontos idő is várja. Fotó: Puntigán József

A kastély mai formáját, a hat saroktornyos várkastélyt Forgách Zsigmond élete alatt 1612-ben nyerte el. Egészen a 2. világháború végéig a Forgách-család lakta, 1935-ben került a család gácsi ágának utolsó férfitagja Forgách Antal tulajdonába.

A felújított feljárat. Fotó: Puntigán József

A 2. világháború alatt kifosztották, a német katonaság egyik parancsnoksága székelt benne. A háborút követően államosították, múzeumot, majd szociális intézetet működtettek enne.. Az intézet elköltöztetése után évekig elhagyottan ált. Felkerült az eladásra szánt műemlékek listájára, majd egy hosszantartó folyamat végén a mai tulajdonos a kassai IMET cég, tulajdonába került, aki részben Európa Uniós támogatással felújította.

A felújított várfal az egyik toronnyal. Fotó: Puntigán József

 

Erkély, mögötte apartmannal. Fotó: Puntigán József

 

Zárt erkély, mögötte apartmannal. Totó: Puntigán József

 

Díszes erkély (szoba is tartozik hozzá). Fotó: Puntigán József

A felújítási munkálatok több évet vettek igénybe. Ennek során befedték az udvari részt, alatta alakították ki a Rosália nevet kapott éttermi részt, melyet ugyancsak szép rendbetett folyosók határolnak.

Az étterem. Fotó: Puntigán József

 

Az étterem egy részlete. Fotó: Puntigán József

 

Az étterem egy részlete. Fotó: Puntigán József

Innen nyílik a szintén látogatható Arcadia kávézó is. Beépítésre került a tetőtér, amely a szeptember nyíló szálloda része lesz. Teljesen megújult az épület legszebb terme a lovagterem is. A wellnes-központ ill. egy borozó az épület alsó szintjén kapott helyet.

 

Lovagterem – részlet. Fotó: Puntigán József

Fotó: Puntigán József

A főbejárat két oldalát parkosították. Megújultak a külső falak, az épület fő homlokzata, rajta a Forgách-család címereivel.

Címerek. Fotó: Puntigán József

A látogatók részére több parkoló is rendelkezésre fog állani, melyekre a község központjából idevezető úton lehet feljutni. Tervbe van véve a kastély övező, számos értékes fát, tavat magában foglaló park rendbetétele is, ahová a kastélytól sétányokon keresztül lehet majd eljutni.

Az étterem előtere. Fotó: Puntigán József

 

Felújított freskóFotó: Puntigán József

 

Körkép.sk, Puntigán József

Nyitókép: Puntigán József


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »