Képekben az állatkert 150 éve

Képekben az állatkert 150 éve

Augusztus 9-én ünnepli százötvenedik születésnapját a Fővárosi Állat- és Növénykert. Képes összeállításunkban az eddig eltelt másfél évszázadból ragadtunk ki néhány pillanatot.

A legenda szerint azon a napon, amelyen Mátyás király Bécsben eltávozott az élők sorából, a Velencei Köztársaságból ajándékba kapott oroszlánja is kilehelte lelkét a budai várban. Noha már történelmünk korai századaiban is tartottak vadállatokat a Kárpát-medencében, az uralkodói oroszlánketreceket és az itt-ott berendezett vadaskerteket leszámítva nem volt valódi, a szó mai értelmében vett állatkert hazánkban a 19. század második feléig. Akkor azonban egyként fogott össze a magyar társadalom, hogy lemaradását – többek között az akkor már több mint százéves schönbrunni állatkerthez képest – behozza. A főváros által a Városligetben felajánlott telkek közül végül azt választották, amelyik a vasúthoz közelebb esett. A választás később tragikusan szerencsétlennek bizonyult, mivel a második világháborúban a stratégiai fontosságú vasútvonal bombázása szinte teljesen elpusztította az állatkert állományát. De ne siessünk ennyire előre!

Olvassa el Sashegyi Zsófia cikkét arról, hogyan vált az állatkert hosszú, kalandos évtizedek alatt az ország leglátogatottabb, legszeretettebb hazai közintézményévé!

Az Állatkert régi főkapuja. A felvétel 1890 után készült Fotó: BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA / KLÖSZ GYÖRGY felvétele / Fortepan

Családi kirándulás az állatkertben, 1935 Fotó: Fortepan

Pónifogat, 1936 Fotó: Janikovszky György / Fortepan

Jegesmedvék a kissziklán, 1937 Fotó: Fortepan

Majomketrec, 1938 Fotó: Jankovszky György / Fortepan

Vízilócsapat sétál ki a medencéjéből, 1940 Fotó: Góg Emese / Fortepan

Láncra vert medvebocs, 1956 Fotó: Kotnyek Antal / Fortepan

Két pupú tevéket etetnek a látogatók, 1957 Fotó: Németh Tamás / Fortepan

Elefántetetés, 1957 Fotó: Németh Tamás / Fortepan

Gyerekek a Nagy-tónál Fotó: Nagy Gyula / Fortepan

Fotós a jegesmedve kifutón, 1974 Fotó: Urbán Tamás / Fortepan


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »