Képek egy álomvilágból: Jan Saudek fotói Szegeden

Képek egy álomvilágból: Jan Saudek fotói Szegeden

Az egyik leghíresebb kortárs cseh fotóművész, Jan Saudek képeiből nyílik kiállítás október végén a Reök-palotában, a tárlat anyaga már megérkezett Szegedre.

Fábián Barbara elmondta, hogy évről évre egyre nagyobb sikert aratnak a kiállítóhely kortárs fotográfiai tárlatai. A szegedi és a városba érkező közönség rendszeresen a Reök-palotában láthat válogatást a Magyar Sajtófotó Kiállítás anyagából, bemutatták itt Keleti Éva fotográfus életművének legfontosabb darabjait, tartottak Marseille-t és Sanghajt megidéző tárlatot. Legutóbb pedig a Szegedi Szabadtéri Játékok idei sztárvendége, Paul Potts útiképeiből rendeztek kiállítást.

  Fotó: Jan Saudek  

A következő fotókiállításon október 28-tól Jan Saudek álomvilágszerű képeit láthatja a közönség. Az egyik leghíresebb kortárs cseh fotográfus alkotásait Magyarországon korábban tizenöt éve, 2001-ben Budapesten, a Mai Manó Házban mutatták be.

Az 1935-ben, Prágában született művész fotóin gyakorta láthatunk kopott, málló vakolatú falak között meztelen, félmeztelen vagy jelmezszerűen beöltöztetett alakokat, egy lepusztult, időtlen, ám színes világ szereplőiként. Művei visszaidézik a 19. századi erotikus fotográfiák világát, valamint Hieronymus Bosch és Bernard Faucon művészetét.

Jan Saudek megítélése folyamatos vitákat gerjeszt: akik szeretik, ajnározzák, akik elutasítják, giccset kiáltanak vele szemben. A Reök-palotában látható művek egyenesen az alkotótól, prágai műterméből és raktárából érkeztek. A kiállítás retrospektív és a teljes életművet összefoglaló jellegű, hiszen több mint harminc évnyi alkotó tevékenységet ölel fel. A legkorábbi alkotás 1971-re datálható, a képek legtöbbje a kora 70-es évek és 2005 közt született, így a művész minden fontos tematikájából és formai megvalósításából ízelítőt nyújt a tárlat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »