Kenőpénz elfogadásával is gyanúsítják Victor Pontát

Jogosulatlan haszonszerzéssel gyanúsítja Victor Pontát az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), amely szerint a volt kormányfő pénzt kapott egy politikustól egy befutóhely odaítélése fejében.

A szociáldemokrata politikust kedden délelőtt idézték be a nyomozó hatóság ploieşti-i kirendeltségére. A DNA-nál összesereglett újságíróknak Victor Ponta nem kívánta elárulni, milyen ügyben hívták az ügyészek, mindössze annyit válaszolt: aláírni jött a jelenléti ívet. Bár a vádhatóság egyelőre nem adott ki közleményt az ügyben, bukaresti hírügynökségek igazságügyi forrásból tudni vélik, hogy a volt miniszterelnököt korrupcióval gyanúsítják.

A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a korrupcióellenes ügyészség azzal gyanúsítja a politikust, hogy jogosulatlan haszonszerzésre használta fel a befolyását. Állítólag arról van szó, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségét 2010 és 2015 között betöltő Ponta 2012-ben pénzt fogadott el egy politikustól azért, hogy a megvesztegető befutóhelyet kapjon a 2012-es parlamenti választások idején. Nem hivatalos információk szerint a kenőpénzt a volt kormányfő nem személyesen, hanem közvetítőn keresztül vette át.

Ugyanebben az ügyben kihallgatásra idézték kedden a PSD színeiben megválasztott, később független parlamenti képviselőként tevékenykedő, nemrég a szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia Pártba (PRU) átigazolt Sebastian Ghiţă üzletember-politikust is. A Pontával baráti viszonyt ápoló honatya – akit a News hírügynökség szerint pénzmosással gyanúsítanak – úgy nyilatkozott, hogy a DNA a „Tony Blair-probléma” kapcsán nyomoz a volt brit kormányfő, Ponta, a szigetország bukatresti nagykövete és Mihai Răzvan Ungureanu egykori román miniszterelnök 2011-es találkozójával összefüggésben.

A Blair-szállal kapcsolatban a Hotnews hírportál úgy tudja, hogy Victor Ponta 200 ezer eurót kapott egy közvetítőn keresztül Sebastian Ghiţától, az összeget pedig az egykori brit kormányfő 2014-es romániai látogatásának költségeire fordította. Egyelőre nem tudni, hogy Ghiță a maga vagy valaki más számára adott kenőpénzt a parlamenti helyért.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »