Keményen védte Orbán Andy Vajnát a parlamentben

Keményen védte Orbán Andy Vajnát a parlamentben

A parlamentben ismét előkerült hétfőn, hogy Andy Vajnának két állami bank, az Eximbank és az MKB is milliárdos hitelt nyújtott.

A jobbikos Novák Előd közérdekűadat-igényléssel fordult a pénzintézetekhez, de banktitokra hivatkozva elutasították a szerződések nyilvánosságra hozását. Az ellenzéki képviselő ezért a miniszterelnöktől kérte azt, hogy segítse megismerni a közvéleménynek a kormánybiztosnak nyújtott kölcsön részleteit.

„Közérdekűadat-igényléssel fordultam a kormányfőközeli oligarchák kifizetőhelyévé vált Eximbankhoz, hogy hozzák nyilvánosságra a hitelszerződés részleteit, különös tekintettel a kamatlábakra, azonban banktitokra hivatkozva vezérigazgató úr elutasította ezt a közérdekűadat-igénylést. Különösen felháborító, hogy ennek a hitelnek semmi köze a bank eredeti feladatköréhez, ennek ellenére nem láthatunk tisztán. Sőt, a szintén állami tulajdonú és kormányzati irányítású MKB is kölcsönt biztosított a kereskedelmi csatorna megvásárlásához, de ennek részleteinél is banktitokra hivatkozott az állami tulajdonú bank. Ezért szeretnénk a nyilvánossághoz az ön segítségét kérni” – fordult Orbán Viktorhoz Novák Előd.

Orbán: Önök mérgesek Andy Vajnára

A miniszterelnök válaszában elismerte, hogy egy olyan rendszert hoztak létre, amelyben a kaszinópápa és filmügyi kormánybiztos Andy Vajna is szerepel.

„Nem tudom, miért kerülgetjük a forró kását. Tehát arról van szó, hogy a félkarúrabló-féle üzletben a Jobbik és a Jobbikot támogató emberek nyakig érintettek voltak. Ezt a rendszert mi fölszámoltuk. Létrehoztunk helyette egy átlátható, világos rendszert, amelyben valóban Andy Vajna szerepel. Ez önöknek nem tetszik, és ezért önök mérgesek Andy Vajnára, és minden héten bosszút állnak, erről van szó, ugye? Elég méltatlan” – fogalmazott Orbán Viktor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »