Keményen odaszólt az Uniónak a német védelmi miniszter

Az Iszlám Állam terrorszervezet kezére játszik az, hogy az Európai Unió képtelen összehangolt választ adni a menekülthullám problémájára – mondta pénteken Ursula von der Leyen német védelmi miniszter az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) megnyitóján.

„A legmélyebb válság morális jellegű” – állapította meg a tárcavezető a konferenciát megnyitva. Úgy vélekedett, hogy gyengülni látszik a szolidaritás az Európai Unió tagországai között, hetven esztendő után elhomályosulni látszik az európai szabadságmodell, az európai értékeket pedig az idegengyűlölet és a nacionalizmus fenyegeti.

Hírdetés

„Mindez az Iszlám Állam malmára hajtja a vizet” – mondta a német védelmi tárca vezetője, hozzáfűzve, hogy az európai államok közötti széthúzás azoknak kedvez, akik az európai egység felbomlását akarják. A földrészünkre nehezedő migrációs nyomás módszeres – mindenekelőtt összeurópai – választ követel – mondta Ursula von der Leyen.

Ugyanakkor a német miniszter a szíriai újjáépítést támogató programot mutatott be. Ennek keretében a német hadsereg szíriai menekülteket képezne ki például kézműveseknek, műszerészeknek és logisztikai szakembereknek, hogy hazájuk újjáépítésében segítsenek a polgárháború befejeződése után – mondta a német védelmi tárca vezetője. Amennyiben a békefolyamat eredményesnek bizonyul, illetve Damaszkuszban új kormányzat alakul, úgy Berlin kész arra, hogy Párizzsal közösen részt vegyen a szíriai hadsereg kiképzésében is. „Ez azonban még a távoli jövő” – fékezte a várakozásokat von der Leyen.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »