Keményen beszólt Isărescu a politikusoknak

Keményen beszólt a politikumnak Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke a pénzügyi stabilitásról szóló jelentés csütörtöki ismertetőjén. Leszögezte ugyanis, hogy Románia 1990 utáni történelmében először leselkedik a teljes rendszerre súlyos veszély. 

Mugur-Isarescu_bMugur Isărescu (archív felvétel)

„Az elmúlt hat hónapban megsokszorozódtak azok a kezdeményezések, amelyek visszamenőleges változásokat hoznának a bankrendszerbe. A legismertebb a hitelcseretörvény. Valamennyi olyan javaslat, ami a pénzügyi, illetve a bankrendszert érinti, súlyos veszélyt jelent a teljes ágazatra” – szögezte le a jegybankelnök. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy más törvénytervezetek is súlyosan kihathatnak a stabilitásra. Ezek szerinte azért születtek, mert a 2016-os választási év.

Valamivel finomabban fogalmazott, de hasonlóképpen a kockázatokra mutatott rá az eseményen Liviu Voinea, a BNR alelnöke. Meglátása szerint Románia makrogazdasági helyzete jelenleg stabil, azonban az elmúlt hat hónap leforgása alatt fokozódott a pénzügyi stabilitásra leselkedő veszély, és ez kezd meglátszani.

Voinea – mintegy kiegészítve Isărescu szavait – leszögezte, a rendszerre leselkedő veszély nemcsak a fizetés nélküli törlesztést lehetővé tevő törvényben rejlik, hanem valamennyi olyan javaslatban, ami visszamenőlegesen változtatná meg a hitelszerződéseket, hiszen ezek kétségbe vonják a jogrendszer stabilitását és kiszámíthatóságát, ez pedig negatívan hathat ki a pénzügyi stabilitásra.

A jegybank alelnöke pozitívumokról is beszámolt ugyanakkor. Egyebek mellett azt emelte ki, hogy Romániának sikerült törlesztenie a 2009-ben a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) igényelt hitelt. Azt is pozitív fejleményként említette, hogy most már a lejben igényelt kölcsönök dominálják a piacot, nem pedig a devizahitelek, mint korábban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »