Kemény kérdés: Legyőzhető az Iszlám Állam, de minek?

Az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában felidézte: 2001. szeptember 11., az Egyesült Államokat ért terrortámadások után az al-Kaida volt az a “védjegy”, amely alá minden muszlim szélsőséges terrorista beállt. Mostanra a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vette át a helyét.

 Az egyre határozottabb összefogás, a terrorszervezet ellen alakult hatalmas koalíció révén – amelyben még az oroszok és amerikaiak is együttműködnek

az IÁ-nak vélhetően “vége lesz”, de kérdés, mi lesz utána –

fejtette ki a szakértő, aki szerint a legvalószínűbb forgatókönyv szerint

valószínűleg csak nevet vált, és egy hasonlóan radikális szalafita dzsihadizmust képviselő radikális szervezet lesz az utódja.

Kitért arra is, hogy ha meg is szűnik az IÁ, az elkeseredettség, a politikai radikalizmus, az iszlám szélsőséges fundamentalista értelmezése sem fog megszűnni. A keletkező hatalmi vákuumban pedig valószínűleg fel fog emelkedni egy másik szervezet, amely mögé “érdemes beállni”, s egy

jottányit nem fog különbözni az IÁ-tól

– fejtette ki Kaiser Ferenc, aki az egyik

legvalószínűbb utódként az – al-Kaidától a közelmúltban függetlenedett – an-Nuszra Frontot nevezte meg.

Eladható terrorizmus?

Mellékszál: a Nuszra Frontot a hazai mainstream média előszeretettel emlegeti néppártosodott, pragmatikus terrorszervezetként, mi több azt írta az egyik legnagyobb hírportál a szélsőségesen radikális csoportról, hogy tulajdonképpen európai értelemben nem terrorista szervezet.

 

Ezzel szemben az igazság az, hogy az ENSZ és az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália és az Egyesült Királyság is terrorszervezetként könyvelt el a Nuszra Frontot.

 

A Nuszra Front eseteként nem csak al-Kaida tagjaival, de az Iszlám Állammal is együttműködött. A szíriai etnikai és vallási kisebbségek, főként az alaviták és  keresztények ellen számos támadást hajtott végre.

A terrorizmus egy társadalmi tünet – szögezte le a szakértő, megjegyezve: a tünetet nem érdemes kezelni. Az egész iszlám világot, de különösen az arab térséget – s azon belül is leginkább Líbiában, Szíriában és Irakban – jellemző nyomort, a bukott államiságot,

a politikai káoszt kell valamilyen szinten mérsékelni,

s akkor lehet mérsékelni a terrorizmust – fejtette ki Kaiser Ferenc.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »