Kellemetlen meglepetés érte a kínai jegybankot

Kellemetlen meglepetés érte a kínai jegybankot

A kínai jegybank pénteken azt közölte, hogy a bankok 1,09 ezer milliárd jüan (166,46 milliárd dollár, 1 jüan=39,59 forint) új hitelt helyeztek ki a múlt hónapban. Ez meghaladja a júliusi 825,5 milliárd jüant és jócskán felülmúlta a szakértők által várt 900 milliárd jüant.

Forrás: AFP

A lakosságnak nyújtott, jórészt jelzáloghitelek összege 663,5 milliárd jüanra emelkedett a júliusi 561,6 milliárd jüanról. A múlt hónapban a lakossági hitelezés aránya a teljes banki hitelfolyósításon belül 61 százalékra mérséklődött a júliusi 68 százalékról. A vállalatoknak nyújtott hitelek nagysága augusztusban 483 milliárd jüanra nőtt a júliusi 353,5 milliárd jüanról.

Az augusztusi adat kellemetlen meglepetés a jegybanknak, miután a központi bank és a kormány számos agresszív intézkedést hozott azzal a céllal, hogy megfékezze az elmúlt években gyorsan bővülő hitelezést, ami már-már a kínai pénzügyi stabilitást veszélyezteti.

A kínai bankok tavaly rekordértékű, 12,65 ezer milliárd jüan új hitelt nyújtottak. Ezen belül tavaly 4,8 ezer milliárd jüan értékben adtak ki új jelzáloghitelt magánszemélyeknek, ami éves szinten 35 százalékos növekedés. Ezzel kapcsolatban a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő korábban úgy fogalmazott, hogy a jelzáloghitel-állomány növekedése további kockázatokat jelent a bankszektor számra.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy Kína nem sok eredményt ért el eddig adósságának csökkentése érdekében. Az IMF azzal számol, hogy a pénzügyi ágazaton kívüli szektorok együttes adóssága 2022-re a GDP több mint 290 százalékára nőhet a tavalyi 235 százalékról.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »