Kelemen köszönetet mondott az amerikai nagykövetnek

Kelemen köszönetet mondott az amerikai nagykövetnek

Az amerikai nagykövetről székely zászlóval készült fotóval kapcsolatos hisztéria ha másra nem, arra jó volt, hogy általa az amerikaiak is látják, kivel van dolguk – jelentette ki csütörtökön Kolozsváron Kelemen Hunor.

news_727_b

Az RMDSZ elnöke azt követően fejtette ki a véleményét a témában, hogy együttműködési megállapodást írt alá Biró Zsolttal, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökével. Kelemen Hunor beszámolója szerint Hans Klemm nagykövet a múlt héten kétórás beszélgetésre látta vendégül a nagyköveti rezidencián, és a diplomata székelyföldi látogatása előtt alaposan átbeszélték a magyar közösség romániai helyzetét.

Az RMDSZ elnöke a kincses városi sajtótájékoztatón köszönetet mondott a nagykövet Hargita és Kovászna megyei körútjáért, és úgy vélte, hogy Hans Klemm a világ legtermészetesebb gesztusát tette a látogatás során.

A politikus szerint az Egyesült Államok bukaresti nagykövetének székely zászlós fotója csupán ürügy a nacionalista érzelmek választások előtti felkorbácsolására. Megjegyezte: a román politikában a választási években rendszerint felhevülnek a nacionalista indulatok. Kelemen szerint a mostani választási kampányban az is erősíti a nacionalista indulatokra való hajlamot, hogy az országot közel egy éve szakértői kabinet kormányozza, ezért a rossz kormányzás témáit sem a Szociáldemokrata Párt (PSD), sem a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem használhatja fel a másik ellen a kampányban.

„Ne keltsük azt a látszatot, hogy a nagykövet székely zászlós fényképe lesz a nacionalista kampánynak az oka” – jelentette ki Kelemen, hozzátéve: nem hogy hibáztatná ezért a helyzetet megteremtő székelyföldi politikusokat, hanem támogatja őket a megnyilvánulásaikban. Szerinte a témában elhangzott nacionalista felhangok arra is jók, hogy az amerikai illetékesek megtapasztalják, milyen reakciókat váltanak ki a román társadalomban a székelyföldi legitim törekvések.

Biró Zsolt, az MPP elnöke fontosnak tartotta, hogy az erdélyi magyarság képviselői folyamatosan tájékoztassák nemzetközi partnereiket a közösség helyzetéről, jogsérelmeiről. A politikus szerint nemkívánatos a nacionalista hangvételű kampány, és az sem, hogy szélsőségesen nacionalista alakulat kerüljön a román parlamentbe.

Közben Traian Băsescu bírálta azokat a „hazafiságukat” fitogtató román politikusokat, akik elmarasztalták Amerikát a történtek miatt. A volt államfő szerint Klemm székely zászlóval fotózkodása nem képviseli az Egyesült Államok hivatalos álláspontját, és nem jelenti azt, hogy Washington támogatja a „magyar szeparatizmust”. A parlamenten kívüli Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke felkészületlen diplomatának nevezte a nagykövetet, akit szerinte „huncut” háromszéki önkormányzati vezetők „könnyedén becsaptak”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »