Kelemen: jó esély van visszaszerezni Marosvásárhelyt és Szatmárnémetit

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek a június 5-ei helyhatósági választáson jó esélye van megszerezni Szatmárnémeti és Marosvásárhely polgármesteri tisztségét, ehhez azonban szerinte tudatosítani kell az emberekben a választások tétjét.

A szövetségi elnök hétfő délutáni kolozsvári sajtótájékoztatóján elmondta, az RMDSZ számára nagyobb téttel bír a hétvégi megmérettetés a román pártokhoz képest, mivel az önkormányzatok irányításán túlmenően biztonságot is kell nyújtania a magyar embereknek etnikai identitásuk megőrzéséhez. Elmondta, mivel meggyőződése szerint jövőre alkotmánymódosítás és közigazgatási reform várható Romániában, a megválasztandó önkormányzati képviselőkre, polgármesterekre komoly kihívások várnak.

Kelemen Hunor úgy vélte, Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen csak az RMDSZ jelöltje képes leváltani a jelenlegi polgármestert. Szerinte Kereskényi Gábor elegendő önkormányzati és parlamenti tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy jó gazdája legyen a szatmári megyeszékhelynek. Hasonló a helyzet az RMDSZ elnöke szerint Marosvásárhelyen. „Aki le akarja váltani Dorin Floreát, az nem szavazhat másra, mint Soós Zoltánra, mert minden egyéb voks a hivatalban lévő elöljárót erősíti” – állapította meg a politikus, hozzátéve: az RMDSZ felmérései alapján jelenleg fej-fej melletti a függetlenként megméretkező magyar polgármester-jelölt és a jelenlegi polgármester támogatottsága.

Kovács Péter ügyvezető elnök úgy vélekedett, a tavaly módosított választási törvény révén sikerült „nem látszó” kampányt létrehozni, a jogszabály megszorításai miatt nincs kampányhangulat, ami negatívan hathat ki a választási részvételre. A politikus ezért a mozgósítást, a tét tudatosítását tartja a legfontosabbnak, az RMDSZ számára a közvetlen kapcsolatteremtés a sikeres kampány kulcsa. Kovács elmondta, a szövetség kampányköltségvetését száz százalékban hozzájárulásokból, adományokból fedezi. Ismét élesen bírálta az ügyvezető elnök az alakulat volt vagy jelenlegi politikusainak – köztük Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester és Benedek István marosvásárhelyi tanácsos – „egyéni játszmáit”. „Megakadályozni nem tudom őket, megbélyegezni viszont igen. Arra kérem a választókat, ne dőljenek be nekik” – jelentette ki Kovács.

A politikus az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) azzal vádolta, hogy kampánya csak az RMDSZ-ről szól, számos erdélyi településen pedig szerinte kizárólag azért állított önálló jelöltet, vagy támogat román politikust az RMDSZ-essel szemben, hogy ne legyen a helységnek magyar polgármestere. Elhangzott egyébként, hogy az RMDSZ összesen 8749 jelölttel vág neki a hétvégi önkormányzati választásnak, ebből 7841 helyi, 616 megyei tanácsos-, 292 pedig polgármester-jelölt. Az önkormányzati mandátumra pályázók közül 2125 nő (25 százalék), a jelöltek egyharmada pedig először indul választáson.

A kolozsvári sajtótájékoztatón Vincze Loránt külügyi titkár immár az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) frissen megválasztott elnökeként mutatkozott be. Vincze elmondta, a 33 országból származó mintegy 90 tagszervezetével az őshonos nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok képviseletén túlmenően a FUEN hozzá akar járulni a többség és kisebbség közötti kapcsolatok javításához is.

„A FUEN olyan eszköz, amelynek révén európai színtéren lehet felmutatni a magyarok problémáit. Románia esetében a többség és kisebbség közötti párbeszéd megrekedése, a kisebbségi jogok bővítésének lehetősége foglalkoztatja a FUEN-t. A feladat nem könnyű, mivel kollektív jogokról sajnos nem beszélhetünk a romániai magyarság esetében, sőt a szerzett jogok megőrzésére kell összpontosítani, a többség és kisebbség viszonyának megnyugtató, hosszú távú rendezése pedig sosincs napirenden” – állapította meg a FUEN elnöke.

Vincze Loránt elmondta, nehéz elmagyarázni a külföldi partnereknek, miért nem lehet bővíteni Romániában a nemzeti kisebbségek jogait. A politikus közölte: Erdély és Románia egyesülése 100. évfordulójának közeledtével érdemes szembesíteni a többségi románságot az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozatban megfogalmazott vállalásokkal, azok teljesítésének elmaradásával.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »