Kelemen Hunor: humorosan fogalmazva Székelyudvarhelyen június 5-én tartottuk az elõválasztást

Minden választás kiváló alkalom arra, hogy kiderüljön, egy politikai szervezet jól képviselte-e a közösséget, megfelelő jelölteket talált-e megfelelő programmal, és az RMDSZ ilyen szempontból jól vizsgázott – mondta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke hétfői kolozsvári sajtótájékoztatóján. Az alacsonyabb részvétel ellenére a szövetségnek sikerült megőriznie a négy évvel ezelőtti erejét – jelentette ki.

Elmondta, hogy közel 200 polgármester nyert mandátumot csak az RMDSZ színeiben, és további 7-8 olyan polgármester lesz, akit az MPP-vel közösen támogattak, így összesen több lesz, mint négy évvel ezelőtt. Az MPP-vel való együttműködést hasznosnak tartotta.

Külön kiemelte Szatmárnémetit, ahol meggyőző többséggel sikerült nyernie Kereskényi Gábornak, és Marosvásárhelyt, ahol Soós Zoltán nem szerzett mandátumot, viszont helyes döntésnek tartotta, hogy őt indították, és akkor is, amikor úgy határoztak, hogy a nagyobb esély kedvéért függetlenként induljon. A marosvásárhelyi tanácsban sikerült megtartani a tanácsosi mandátumok számát.

Hargita és Kovászna megyében az történt, amire számítottak, Ráduly Róbert Csíkszereda, Antal Árpád pedig Sepsiszentgyörgy polgármesteri tisztségét szerezte meg a szavazatok nagy többségével, így az a döntés is jónak bizonyult, hogy őket indítsák – mondta.

Székelyudvarhely elvesztéséről azt mondta, ha humorosan közelíti meg, akkor most tartották meg az előválasztást két RMDSZ-es identitású polgármesterjelölt között, és gratulált a mandátumot elnyerő polgármesternek.

Úgy vélte, Horváth Anna Kolozsváron nagyon jó eredményt ért el, és az 5 tanácsosi mandátum elnyerése is jó, illetve ha lehetőség lesz az érvénytelen szavazatok újraszámlálására – amelyről tárgyalnak -, és kiderülne, hogy vannak köztük érvényes szavazatok, akkor visszaosztással akár a 6 mandátum is meglehet.

Kiemelte még Székelykocsárdot, ahol 26 éve most van először magyar polgármester Csegezi Edit Zsuzsanna személyében, valamint a Máramaros megyei Hosszúmezőt, ahol szintén 12 éve nem volt magyar polgármester. Jó eredménynek nevezte a temesvári két tanácsosi mandátumot, és gyümölcsözőnek a Temes megyei nem magyar kisebbségekkel való együttműködést.

A Temes megyei Óteleken viszont, ahol a magyar-magyar versenynek nem volt értelme, az EMNP is jelöltet indított, ezért egyik sem nyert, így már nincs magyar polgármester – mondta.

A megyei tanácsosokkal kapcsolatban azt mondta, nem tudnak mindenhol eredményt, de Kolozs megyében 6-7 mandátumra számítanak; azokban a megyékben pedig, ahol nincs többségük, Bihar, Szilágy vagy akár Brassó megyében is fontosak lehetnek az elnyert mandátumok egy későbbi többség kialakításához. (tudósítónktól)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »