Kelemen Hunor: felháborító a marosvásárhelyi bírságözön

Elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja az RMDSZ azt, hogy magyar emberek gyülekezéshez és szimbólumhasználathoz való jogát korlátozzák a hatóság képviselői Marosvásárhelyen és Kolozsváron.

sznt_megemlekezes_felvonulas_16_b

Kelemen Hunor elnök csütörtöki közleményében hangsúlyozza: szabadságjogainkat sértő intézményi túlkapások folytán a magyar közösség amúgy is megingott biztonságérzete még inkább csökken.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség tiltakozik az ellen, hogy Marosvásárhelyen a csendőrség 84 magyar embert bírságolt meg azután, hogy békés, incidensektől mentes szabadságnapi felvonuláson vett részt, mindeközben Kolozsváron a csendőrség olyan »illegálisnak« nevezett zászló eltávolítását követelte a békésen felvonuló március 15-i tömegből, amely hivatalosan is elfogadott szimbólum Romániában. Nyomatékosan kérjük, hogy Erdély városaiban vessenek véget a magyarság ellen irányuló egyértelmű boszorkányüldözésnek, hiszen evidens, hogy Marosvásárhelyen és Kolozsváron is békésen ünneplő közösségre vetették ki hálójukat a csendőrségi alkalmazottak” – áll a közleményben.

Kelemen Hunor közölte, hangsúlyozottan követelik, hogy „a közbiztonság felelősei a közveszélyek elhárításával foglalkozzanak, ne békés embereket bírságoljanak meg, ne az Erdély-zászló vagy székely zászló eltávolítását tekintsék hivatali teendőik kiteljesítésének”.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség mindkét fent említett esetben kéri a hatósági eljárások pontos indoklását, hiszen az alaptalan szankciók kirovása ellentmond a jogállamiság elveinek. A romániai magyarság nem olyan országban akar élni, ahol folyamatosan megfélemlítik!” – zárul a szövetség elnöke által aláírt közlemény.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »