Kelemen a Tõkés kitüntetésének visszavonásáról: nem lehet a múltbeli érdemeket semmissé nyilvánítani

Visszavonta csütörtökön Klaus Johannis államfő Tőkés László EP-képviselő a Románia Csillaga érdemrendjét, amelyet a forradalomban és rendszerváltásban bizonyított szerepéért vett át.

Kelemen Hunor A politika belülről című műsorban nyilatkozott a témáról: „Az RMDSZ-nek ugyanaz az álláspontja most is, mint két évvel ezelőtt, Taian Basescu elnöksége alatt. Akkor is és most is azt mondjuk, hogy nem szabad, nem lehet megvonni egy állami kitüntetést egy olyan szeméytől – jelen esetben Tőkés Lászlótól – aki egy múltbeli érdeméért kapta ezt a kitüntetést. Tőkést a ’89-es kommunista diktatúra elleni forradalomban szerzett érdemeiért tüntették ki, és hogy később mit mond, mit gondol, azért nem lehet visszavenni egy kitüntetést – egyébként én azt mondom, hogy sokmindent lehet mondani, gondolni, főleg egy demokratikus államban, ha a szólásszabadságot figyelembe vesszük. Nem lehet a múltbeli érdemeket ezáltal semmissé nyilvánítani, vagy legalábbis ezt a látszatot kelteni – mert a valóságban ez nem törli el a forradalomban szerzett érdemeit. Két éve is azt mondtuk, nem szabad, nem lehet visszavonni ezt a kitüntetést, ez nem egy jó út, nem egy helyes út. Most megtörtént, az államfő visszavonta, annak ellenére, hogy ez nem volt kötelessége. Megtehette volna azt is, hogy az etikai tanács javaslatát nem veszi figyelembe, ő mégis úgy döntött, hogy visszavonja, és ez szerintem egy helytelen döntés volt. Ez semmilyen értelemben nem egy jó üzenet.

Arra a kérdésre, hogy miért jelentette be az államfő ilyen hamar, mindössze egy nappal az etikai tanács döntése után a kitüntetés visszavonását, Kelemen azt válaszolta: „Nem tudok tippelni, spekulálni, számomra is meglepetés volt, hogy az államfő ezt most ilyen formában lezárta.”

A politika belülről beszélgetős műsor hétfőn, március 7-én este lesz látható az Erdély TV-n, kedden meghallgatható az Erdély FM-en, illetve átirata hétfőn lesz olvasható a Transindexen is. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »