KDNP: Magyarország vízügyi nagyhatalom

Magyarország vízügyi és víznagyhatalom – jelentette ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a jövő heti budapesti víz-világtalálkozó alkalmából tartott pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján.

A víz stratégiai fontosságú természeti kincs, Magyarország pedig azzal büszkélkedhet, hogy mind a felszín alatti, mind a felszíni vízkészlete jelentős – mondta a kereszténydemokrata politikus, fontos feladatnak nevezve a vízkészlet megőrzését és a víztisztaság biztosítását.

Hangsúlyozta, hogy a magyar vízügyi szakemberek nemzetközileg is elismertek, ezért “ezen a területen komoly segítséget tudunk nyújtani”.

Harrach Péter rámutatott arra is, hogy 10-20 év múlva komoly problémát jelent majd a vízhiány, különösen Afrikában, ami “igen komoly migrációt” indíthat be. “Európa védelme, benne hazánk védelme is, ilyen értelemben összefügg a természetvédelemmel, a vízkészlet megtartásával” – mondta.

Soltész Miklós, a KDNP alelnöke, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár hatalmas elismerésnek nevezte, hogy Budapest víz-világtalálkozót tart. A tanácskozásra 110 országból érkező szakemberek a globális vízbiztonság megteremtését tűzik célul konkrét cselekvési tervekkel – közölte.

A kormány eddigi intézkedései közül kiemelte az árvízi tározók építését, Budapest szennyvíztisztításának megvalósítását és a vízügyi humanitárius segítségnyújtást a világ különböző tájain.

A föld alatti vízkészletet is védeni kell – mondta Soltész Miklós -, mert aki azt szennyezi, az az unokái jövőjét éli fel.

A politikusokat megkérdezték arról, hogy a Csongrád megyei Ásotthalmon – ahol a jobbikos Toroczkai László a polgármester – a képviselő-testület megtiltotta egyebek mellett a mecset- és minaretépítést, valamint a müezzin működését. Harrach Péter úgy reagált: Magyarországon vallásszabadság van, és nem tartja szerencsésnek, ha bármilyen vallás szabad gyakorlásának lehetőségét megtiltják, de “ez a szabad vallásgyakorlás nincs feltétlenül építményhez kötve”.

Soltész Miklós pedig megjegyezte: “keresztény Magyarországot, keresztény Európát szeretnénk, és nem szeretnénk, ha a muszlim elözönlené Európát és Magyarországot”, ám a Jobbik nem járult hozzá az ennek érdekében javasolt védelmi intézkedésekhez.

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »