Kazah világkiállítás: baráti cég a nyertes

Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jó barátjának cége készíti elő Magyarország részvételét a jövő évi kazahsztáni világkiállításon – derült ki a tegnap megjelent közbeszerzési hirdetményből. A kormányközeli vállalkozó, Horváth László tulajdonában álló L. A. C. Holding Zrt. két másik céggel együttműködve közel bruttó negyedmilliárd forintért tervezheti meg a 2017-es szak-világkiállításon való magyar szereplést, amit Kazahsztán fővárosában, Asztanában rendeznek meg.

A pályázat feladatai közé tartozik egyebek között stratégiai terv, program- és költségterv, valamint piackutatás, illetve annak eredményeként a szükséges dokumentumok összeállítása is. A világkiállítás egyébként a megújuló energiák témája köré szerveződik, és több mint száz országból várnak résztvevőket a kazah fővárosba. Varga Mihály korábban úgy fogalmazott a magyar részvételről: hozzájárul majd, hogy kedvező kép alakuljon ki Magyarországról a közép-ázsiai piacokon.

Horváth László, a Kazah Köztársaság tiszteletbeli konzulja címet viselő üzletember jól ismert kormányközeli nagyvállalkozó.

Neve legutóbb akkor került a sajtóérdeklődés középpontjába, amikor kiderült, hogy az érdekeltségébe tartozó Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-től 40 millió forintért rendeltek tanulmányokat az agrárminisztérium háttérintézményei. Az egyik dolgozatról pedig – ami éppen a magyar–kazah mezőgazdasági együttműködésről szólt – kiderült, hogy egy része plagizált. A tanulmány 20 oldalnyi jelöletlen szövegátvételt tartalmazott Mucsi Imre Juhtenyésztési alapismeretek című könyvéből.

A botrány miatt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is megszólalt, s levélben kérte Fazekas Sándortól, hogy Mucsi Imre professzor kapja meg az őt megillető összeget a kazah juhokról készült tanulmány miatt. Végül ez nem történt meg.

Horváth 1998 és 2006 között, majd 2012 óta tiszteletbeli kazah konzul, a közép-ázsiai ország konzulátusát Karcagon nyitották meg. 2006-ban Göncz Kinga akkori külügyminiszter arról tájékoztatta a kazah nagykövetséget, hogy megrendült a bizalma konzulban, s lemondatta a posztról az üzletembert. A Magyar–Kazah Baráti Társaság és a Fazekas Sándor vezette Kunszövetség akkor hagyományőrző lovasokkal vonult a Külügyminisztériumhoz, azt követelve Göncz Kingától, helyezze vissza Horváthot a posztra. Később 2012-ben, a karcagi birkafőző fesztiválon Varga Mihály jelenlétében kapta vissza Horváth László a tiszteletbeli konzuli rangot. Karcag mintegy az összekötő kapocs szerepét is betölti Horváth László, valamint Fazekas Sándor és Varga Mihály között, hiszen mindkét politikus a város szülötte, a nemzetgazdasági miniszter sokáig a karcagi központú egyéni választókerület országgyűlési képviselője is volt.

A milliárdos üzletember neve felmerült az online pénztárgépüzletben is. A cégbirodalmához kötött LA Pénztárgép Kft. 2013 nyarán jött létre, s rögtön 1,6 milliárd forintos bevételre tett szert 2014-ben, ami 160 millió forintos profitot hozott. Tavaly viszont már csak 380 millió forint volt a nettó árbevétel, és 11 milliós veszteséget ért csak el. A társaság által forgalmazott online pénztárgép egyébként nem mindennapi sürgősséggel kapott típusengedélyt, erre a cégbejegyzéséhez képest két hónappal később sor került.

Horváth László cégbirodalmának zászlóshajója, az L. A. C. Holding Zrt. egyébként szintén a sajtóhírekbe került nemrég. Ez a társaság vásárolta meg ugyanis Spéder Zoltán nagyvállalkozó részvényeinek jelentős részét a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben. A milliárdos részvénytársaságban mellesleg komoly hatalmi játszma zajlik Schmidt Mária kormánybiztos és Terror Háza-főigazgató, illetve Nobilis Kristóf vállalkozó között. Tegnap a Hvg.hu írta meg, hogy kisrészvényesek jogsértőnek tartják, hogy Schmidt Mária családi cége furcsa körülmények közt, Spéder Zoltán asszisztálásával vette át az irányítást a részvénytársaságban, ezért bíróság elé viszik az ügyet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »