Katonasírok

Katonasírok

Kutatás egy eltűnt katona után. Megindító történet Komáromi Attiláné Benczúr Emőke Youtube-on látható és hallható története. Sok-sok év után megtalálta édesapja nagybátyjának a sírját, s a magyar Honvédelmi Minisztérium és a Kárpátokban, Tiszasalamonban élő helyi lakosok, a református egyház segítségével egy emlékművet, egy szép fekete márványból készült síremléket avathattak az ott hősi halált halt magyar vitézek emlékére.

Megindító a történet, s annyi év távlatából is kemény gondolatok törnek át a szomorúságon – az embernek nehéz beleképzelni magát a közvetlen hozzátartozók helyébe.Hát igen… Ha csak a Tiszasalamonban örök nyugalomra helyezett katonák ennyien voltak – az embermagasságú síremlék végig tele nevekkel – hányan eshettek el mindösszesen az Árpád védvonal megvédése során a szovjet csapatokkal szemben…

Árpád védvonal…A Kárpátok II. világháborús védelmi erődrendszere. Valami rémlett nekem, de föl kellett újra eleveníteni ismereteimet. Hát igen!

Ez volt Európában, a II. világháború idején, az egyetlen védelmi erődrendszer, amelyet a támadók nem tudtak elfoglalni. A 4. ukrán front 1944 elején háromszor kísérelte meg az áttörést, de mindannyiszor visszaverték őket. Aztán augusztusban Románia – ahogy ők mondták: fegyvert fordított – kilépett a németek szövetségéből, s így a szovjet csapatoknak szabad útja nyílt dél felől Magyarország felé.

Hát ennyi volt? Értelme volt  Benczúr Gyula és társai halálának? Láthattuk arcképét, s a hivatalos halotti iraton a bejegyzést: szívlövés. Hány bajtársának arcképét kellene felidézni, s megidézni hősi helytállásukat…

Köszönjük Komáromi Attiláné Benczúr Emőkének, s a síremlék felállításában közreműködőknek, hogy újra belegondolhattunk vérző magyar múltunk egy hősi epizódjába, s elcsöndesedhettünk néhány percre! Erőt adnak ezek a percek, s ezáltal bizonyosak lehetünk benne: nem volt hiába az áldozat!

A film készítője: Oláh Péter, a kutatás segítői: Hangácsi István és a Vigyázók Had és Kultúrtörténeti Egyesület, Palkó Katalin a Tiszasalamoni kutatást segít.

Patakfalvy Katalin

 

The post Katonasírok appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »