Katonák veszik át a milánói székesegyház ellenőrzését

Katonák veszik át a milánói székesegyház ellenőrzését

A milánói dóm fenntartója az olasz fegyveres erők segítségét kérte július 27-én a székesegyház biztonságának garantálásához, miután egy turista az ellenőrzéseket megkerülve a templomba zárva töltötte az éjszakát.

A 23 éves amerikai fiatalember elmondása szerint a székesegyház turistáknak fenntartott mellékhelyiségében volt a záróra idején, ezért nem vették észre a templom kapuinak esti bezárásakor. Az éjszakát a templom tetején töltötte, számos fényképet készítve az egész épületről.

Az eset megkérdőjelezte a Milánó egyik jelképes emlékművének tartott székesegyház védelmének hatékonyságát. Ezért a dómot fenntartó Veneranda Fabbrica az olasz fegyveres erők segítségét kérte. Jelenleg a székesegyházba belépő hívőket és turistákat fegyveres katonák ellenőrzik a dóm bejáratánál. A belső ellenőrzést egy privát biztonsági szolgálat emberei végzik, ez azonban – mint kiderült – nem elegendő. A székesegyházat mostantól záráskor is katonák fésülik át.

A Veneranda Fabbrica egy olyan világiak alkotta csoport, amely a 14. század óta a milánói székesegyházat működteti adminisztratív szervként. Hét tagja van, akiket háromévente választanak meg.

Utoljára 2013-ban fordult elő, hogy egy látogatót a milánói dómba zártak, de akkor egy magasugró jumperről volt szó, aki szándékosan a székesegyház tetején töltötte az éjszakát, mivel innen akart ugrást végrehajtani. A milánói dóm előtti téren és az itt levő metrómegállóban az utóbbi években egymást követték a hamis bombariadók, de 2000-ben pokolgépet is találtak a székesegyház tetején, amelyet anarchista csoportok helyeztek el. Az észak-olaszországi székesegyház az olaszországi belföldi terrorista csoportok egyik kiemelt célpontjának számít, ugyanakkor Olaszország egyik legjelentősebb katolikus templomaként a nemzetközi terrorizmus célpontja is lehet.

Forrás: MTI

Fotó: Milano.reppublica.it

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »