Katonák lepték el a Vörös teret

Katonák lepték el a Vörös teret

Katonai parádéval ünnepelték Moszkvában a náci Németország felett aratott győzelem 71. évfordulóját.

A terrorizmus elleni nemzetközi összefogásra szólított fel hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában a náci Németország felett aratott győzelem 71. évfordulója alkalmából. Kijelentette, hogy Oroszország kész együttműködni egy olyan modern biztonsági rendszer kidolgozásában, amely nem szemben álló tömbökön alapul, és kész egyesíteni erőit más államokkal a terrorizmus elleni küzdelemben.

http://mno.hu/

Katonai parádé

Putyin a Vörös téren a hagyományos győzelem napi katonai parádén beszélt erről, hangsúlyozva, hogy a szovjet nép hozta el más népeknek a szabadságot. A 10 ezer katonát, 135 egységnyi haditechnikát, valamint 71 repülőgépet és helikoptert felvonultató díszszemle után az orosz elnök veteránokkal találkozott és a Kreml falánál megkoszorúzta az ismeretlen katona emlékművét.

Idén először a Khrulev Katonai Akadémia, valamint az orosz védelmi minisztérium katonai egyetemének női kadétjai is részt vettek a győzelem napi felvonuláson.

Több más orosz nagyvárosban is katonai díszszemlét tartottak hétfőn. Sok orosz településen felvonult az úgynevezett „Halhatatlan Ezred”, vagyis a háborúban elesettek és a veteránok fotóit hordozó leszármazottak menete. A 2012-ben indult nem politikai mozgalmat a Kreml is felkarolta. Idén a volt Szovjetunió köztársaságain kívül az orosz diaszpóra az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Csehországban, Argentínában és Libanonban is tartott hasonló megemlékezést.

A történészek többsége szerint a Szovjetunió mintegy 27-28 millió embert veszített a második világháborúban.

A Kelet-Ukrajnát sújtó orosz katonai agresszió jelképévé vált Szent György-szalagot égetik nemzeti érzelmű ukránok az ismeretlen katona emlékművénél tartott győzelem napi ünnepséggel egy időben Kijevben 2016. május 9-én Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI / EPA Rendbontás Ukrajnában

Eközben több ukrán településen rendbontások zavarták meg a megemlékezéseket. Kijevben jobboldali szélsőségesek kezdeményeztek dulakodást, ami miatt többüket őrizetbe vették, a rendőrség pontos számot nem közölt. A kelet-ukrajnai Harkivban egy rendőrnek zászlórúddal betörték az orrát. Részleteket az esetről a helyi rendőrség még nem hozott nyilvánosságra. Dnyipropetrovszkban hét személyt vettek őrizetbe, mert tiltott tárgyakat – elektromos sokkolót, gázpisztolyt, kést, gázsprayt – találtak náluk. Az ünnepi felvonuláson és nagygyűlésen a hatóságok adatai szerint mintegy hatezren vettek részt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »