Katonailag is kibékül Putyin Törökországgal

Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök októberi isztambuli tárgyalásainak napirendjen valóban szerepelt a védelmi ipari együttműködés, és szó esett orosz légvédelmi rendszerek esetleges szállításáról is – erősítette meg az ezzel kapcsolatos sajtóértesüléseket Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Jerevánban, ahol a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezet (ODKB) tanácsa ülésezik.

Peszkov úgy fogalmazott, hogy amennyiben a török fél érdeklődést mutat, Oroszország megvizsgálhatja a légvédelmi rendszerek leszállításának különféle módozatait.

Putyin hétfőn az isztambuli látogatása után jelentette be, hogy Oroszország kész a védelmi ipari együttműködés folytatására Törökországgal, komoly, mindkét fél számára előnyös projektekkel. Szerinte a felek vizsgálják a kölcsönös ajánlatokat, és minden alap megvan ezek megvalósításához.

Peszkov pénteken határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Moszkva Ankarával arról tárgyalt volna, hogy Oroszország nem fog beavatkozni Ankara kurdok elleni fellépésébe.

Korábban a sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint a két állam egy olyan alkuról tárgyalt, amelynek értelmében Törökország visszahívja az észak-szíriai Aleppónál harcoló, befolyása alatt álló fegyveres csoportokat. Cserébe Oroszország állítólag beleegyezett abba, nem fogja akadályozni, hogy ezeket az egységeket a kurdok ellen vessék be.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Jerevánban elmondta: „nincsenek különösebb elvárásai” a szíriai konfliktusnak szentel, szombati Lausanne-i egyeztetésekkel szemben, mivel Moszkva eddig nem látott nyugati partnereitől a szíriai rendezést szolgáló lépéseket. Oroszország nem készül új kezdeményezések előterjesztésére. „A gyakorlati munkára szeretnénk összpontosítani, és majd látni fogjuk, hogy partnereink mennyire tartják be az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szíriáról szóló határozatát. Nem fogunk más javaslatot előterjeszteni” – fűzte hozzá Lavrov.

Törökország és Oroszország közötti viszony megromlott azt követően, hogy a török légierő tavaly lelőtt egy szíriai bevetésen lévő, ám a török határt átlépő orosz vadászbombázót. Az incidens után felfüggesztették a tervezett Török Áramlat nevű gázvezeték építését is, a tárgyalások pedig csak idén nyáron indultak újra, miután a török államfő bocsánatot kért. Augusztusban az orosz és a török elnök megállapodott a projekt újjáélesztéséről. 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »