Katonai puccskísérlet Törökországban – a török nép ellenáll!

Katonai puccskísérlet Törökországban – a török nép ellenáll!

Katonai puccskísérlet van folyamatban Törökországban – közölte Binali Yildirim török kormányfő péntek este az NTV hírtelevízió szerint.

A beszámolók szerint a török főváros, Ankara fölött harci gépek repülnek, az Atatürk repülőtér előtt harckocsik állnak. A városban fegyverropogást lehetett hallani.

Eközben lezárták az isztambuli Boszporusz-hidat és a Győzedelmes Mehmed szultán hídját – de nem a kormány fegyveresei.

01:59

Bomba robbant a török parlamentnél!

Nem adják fel a puccsisták, a legfrissebb hírek szerint a török parlamentre dobtak bombát, sérült nincs.

01:58

Így főzték le a lázadókat a civilek

01:51

A török ellenállók

01:50

Merkel a béke mellett

Törökországban tiszteletben kell tartani a demokratikus rendet és mindent el kell követni az emberéletek megóvása érdekében – közölte Angela Merkel német kancellár szóvivője Twitter-üzenetében.

01:44

Vége?!

A török hírszerzés szóvivője szombatra virradóra kijelentette, hogy az előző este kezdett puccskísérletet visszaverték.

 

01:44

Davutoğlu szerint nem nyerhetnek a puccsisták

Ahmet Davutoğlu, a nemrég leváltott török elnök is elítélte a puccskísérletet. Szerinte a lázadók jogszerűtlen módszereket alkalmaznak és a demokráciát támadják. Véleménye szerint Törökország stabilitása több millió menekültnek is biztonságot jelent, ezt veszélyezetik most a puccsisták. Davutoğlu szerint a kísérlet el fog bukni, mert az a hadseregen belüli kisebbséghez köthető, az ilyen klikkek pedig sosem tudták átvenni a hatalmat.

01:43

Lángol a titkosszolgálat épülete Ankarában

01:38

Csak a testemen keresztül!

Egy török ellenálló a hadsereggel szemben.

01:32

Görögország felvonult a határra

Görögország készültségbe helyezte rendőrségét a pénteki törökországi puccskísérlet miatt a Törökországgal közös határon – jelentette az athéni köztelevízió szombatra virradóra Nikosz Toszkasz polgári védelemért felelős miniszterre hivatkozva.

A rendfenntartó erőket elsősorban a szárazföldi határvonalon, az égei-tengeri szigeteken és a repülőtereken helyezték készültségbe, miközben Athénban összeültek a görög biztonsági szervek főbb vezetői. Arról tanácskoznak, hogy a szomszédos országban kialakult rendkívüli helyzet tükrében milyen intézkedéseket hozzanak görög területen.

Az EFE spanyol hírügynökség tudósítása szerint a görög kormány “figyelmesen és higgadtan” figyeli a törökországi eseményeket. Közös asztalhoz ültek a görög hadsereg különböző haderőnemeinek parancsnokai Panosz Kammenosz védelmi miniszterrel. A helyi sajtó szerint a védelmi minisztérium a török hadsereg fokozottabb mozgását észlelte a török-görög határon.

A görög vezérkari főnök a haderőnemek parancsnokaival folytatott konzultációinak eredményeiről folyamatosan tájékoztatja Alekszisz Ciprasz miniszterelnököt és Kiriakosz Micotakiszt, az ellenzéki Új Demokrácia vezetőjét. Nikosz Kociasz külügyminiszter a törökországi eseményekre való tekintettel sürgősen hazaindult Ulánbátorból, ahol az eurázsiai csúcstalálkozón (ASEM) vett részt. (MTI)
 

01:30

A Taksim téren is körbevették a tankokat

(Twitter)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »