Katonai puccskísérlet Törökországban

Katonai puccskísérlet van folyamatban Törökországban – közölte Binali Yildirim török kormányfő péntek este az NTV hírtelevízió szerint. Ankara felett katonai repülők és helikopterek keringtek, fegyverropogást is hallani lehetett.

Lezárták péntek este az isztambuli Boszporusz-hidat és a Győzedelmes Mehmed szultán hídját, a főváros, Ankara felett pedig katonai repülők és helikopterek szálltak el, szemtanúk pedig fegyverropogás hangjáról számoltak be.

Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint mindkét isztambuli hidat lezárták a forgalom előtt. A világhálón közzétett felvételek arról tanúskodnak, hogy katonák és katonai teherautók zárták le a Boszporusz-híd egyik felhajtóját. Szemtanúk eközben arról számoltak be, hogy Ankarában fegyverropogást lehetett hallani, valamint katonai gépek és helikopterek szálltak el a főváros felett.

Az orosz RIA Novosztyi közlése szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában. „Tankokról sugárzott felvételt a török NTV hírtelevízió, amint a páncélosok az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér felé közelítenek” – jelentette a Reuters hírügynökség.

A török kormányfő péntek este az NTV hírtelevízióban azt mondta:  katonai puccskísérlet van folyamatban Törökországban. Binali Yildirim kijelentette: a török demokrácia győzedelmeskedni fog, és a puccsot megkísérlőket szigorúan megbüntetik. A török miniszterelnök egyúttal mindenkit nyugalomra intett.

A török hadsereg közleményt adott ki péntek este, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat „a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »