Katonai kontingessel fékezné a líbiai bevándorlók hadat Nagy-Britannia – Szíriában a királyi légierő avatkozna be

Nagy-Britannia katonai kontingenst küldhet Líbiába a határok biztosítására, és várhatóan fontolóra veszi az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet elleni légi hadműveleteinek kiterjesztését Szíriára.

A BBC szombati értesülései szerint kis létszámú, hozzávetőleg kéttucatnyi katonából álló csoport utazna Líbiába, hogy segítsen az észak-afrikai ország határainak biztosításában. A brit védelmi minisztérium idézett illetékese szerint ez döntő jelentőségű az Európába irányuló menekültáradat megfékezése szempontjából.

A név nélkül nyilatkozó minisztériumi illetékes szerint a brit kormány támogatja azt a folyamatot, amelynek célja nemzetközileg elismert kormány létrehozása Líbiában, és London már terveket készít e kormány megsegítésére.

David Cameron brit miniszterelnök a héten többször is kijelentette: a menekültválság megoldásához szükséges elemek közé tartozik, hogy Líbiában új kormány jöjjön létre, emellett foglalkozni kell a szíriai válsággal is. Cameron szerint a most kialakult menekültválság fő felelősei közé tartozik Aszad szíriai elnök, valamint az Iszlám Állam "mészárosai".

A BBC szombati értesülései szerint a brit kormány a jövő héten kezdődő őszi politikai szezonban "előkészíti a terepet" ahhoz, hogy a brit királyi légierő (RAF) Szíriában is bekapcsolódhasson az Iszlám Állam elleni nemzetközi légi hadműveletbe.

A brit közszolgálati médiatársaság által idézett egyik kormányforrás szerint a Downing Street azzal fog érvelni, hogy az Irakban folytatott légi hadjárat sikeres, az Iszlám Állam struktúrája leépülőben van, a terrorcsoport területeket veszít, több vezetőjét megölték, de a nagyobb probléma most már Szíriában van.

A brit parlament tavaly szeptemberi rendkívüli ülésén adta nagy többséggel hozzájárulását Nagy-Britannia bekapcsolódásához az Iszlám Állam ellen amerikai vezetéssel folyó iraki légi hadműveletekbe.

Az RAF Tornado harci repülőgépekből álló kontingenst vezényelt Ciprusra, és jelenleg is ez az egység vesz részt a brutalitásáról hírhedté vált terrorszervezet iraki állásai elleni légitámadásokban.

Hírdetés

A brit királyi légierő hadműveleti felhatalmazása ugyanakkor nem terjed ki az Iszlám Állam szíriai állásai elleni bevetésekre. A brit kormány álláspontja mindig is az volt, hogy ha a szíriai bevetés szükségessé válik, arról külön parlamenti szavazáson kell dönteni, annak ellenére is, hogy nem írja elő törvény a parlamenti jóváhagyást a nemzetbiztonsági indokokkal alátámasztott külső katonai beavatkozásokhoz.

Michael Fallon brit védelmi miniszter a nyári szünet előtti utolsó parlamenti vitanapon kijelentette: az Iszlám Állam terjeszkedését "a válaszlépések lehetséges legteljesebb körével" kell megakadályozni, és "erősen indokolt", hogy Nagy-Britannia ennek érdekében az eddigieknél többet tegyen Szíriában is.

Bob Geldof, a nagyszabású segélykoncertjeiről is közismert, részben zsidó származású rockzenész a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap szombati kiadásában közölt cikkében sürgette a brit kormányt és a lakosságot minél több szíriai menekült befogadására. Geldof szerint szégyent hoz Nagy-Britanniára, ha nem engedi be "a világ legszomorúbb sorsú embereit".

Hangsúlyozta: nem igaz az az érvelés, hogy Nagy-Britannia máris túlzsúfolt, mivel területének 97 százaléka beépítetlen, tehát "van hely bőven". "Nincs szükség a mocskosul hangzó britélettér-szövegelésre (…) ez már akkor is ócska képtelenség volt, amikor Hitler ordibálta ezt a marhaságot, és ma is az" – fogalmaz szombati cikkében a zenész.

Geldof szerint az sem igaz, hogy a menekültek elvennék a britek munkahelyeit, mivel egyrészt a brit foglalkoztatási ráta szinte a csúcson van, és a gazdaságnak csak haszna származhat azokból a szakképesítésekből, amelyeket ezek "az elképzelhetetlenül bátor emberek magukkal hoznak".

Bob Geldof szerint emellett a sokak által féltett keresztény kultúra pedig éppen akkor kerül végveszélybe, ha Nagy-Britannia nem segít a menekülteken.

A rockzenész a cikkben közölte: délkelet-angliai otthonába három, londoni lakásába egy további szíriai menekültcsaládot fogad be, akik mindaddig nála maradhatnak, amíg önálló egzisztenciát nem teremtenek maguknak.

"Tudom, hogy sok (brit család) követi majd a példát" – tette hozzá.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »