Katonai kiképzést hittek terrorakciónak az USA-ban

Tévedésből rövid ideig terrortámadásként kezeltek egy katonai kiképzést csütörtökön az Egyesült Államokban, a Washington melletti Andrews légibázison: az illetékes biztonsági szervek riasztást adtak ki, és egy időre az egész létesítményt lezárták.

Az amerikai televíziókban már terrorszakértők kezdték értékelni a helyzetet, amikor kiderült: vaklárma volt, gyilkos szándékkal nem lövöldözött senki, a szokásos kiképzésen elhangzott dörrenéseket vélték terrorakciónak.

A vélt incidensről helyi idő szerint reggel fél tíz után érkeztek az első hírek, és mintegy háromnegyed óra múlva derült ki, hogy az egész csak félreértés.

Lezárták a létesítményt

Az első hírek szerint a légibázis orvosi központjának környékén lövöldözött valaki, és a dolgozókat felszólították, hogy keressenek menedéket, a bázist pedig azonnal lezárták. Az információt a védelmi minisztériumban a légierő szóvivője is megerősítette, azt hangoztatva, hogy „valóban lövöldözés történt a bázison”.

Jeh Johnson belbiztonsági minisztert éppen a szenátus egyik bizottsága hallgatta meg, amikor értesült a hírről, és nyomban jelezte, hogy bármelyik pillanatban kész a bázisra indulni. A támaszpont a Facebook-oldalán is közzétette, hogy valaki lövöldözött, de közölte azt is, hogy csütörtök reggel a szokásos éleslövészeti kiképzés is folyt.

Az Andrews légibázis mintegy 20-25 kilométerre fekszik Washingtontól, itt állomásozik az Air Force One, azaz az elnöki különgép is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »