Katolikus templomba menekülnek a migránsok a kiutasítás elől

Katolikus templomba menekülnek a migránsok a kiutasítás elől

Már legalább 400 migráns talált menedékre a bajorországi Tutzing egyik katolikus templomában. Az őket elszállásoló templom papja tisztában van azzal, hogy nem szólhat bele a kitelepítés szabályaiba, de egyelőre még senki sem jött a nála megbúvó több száz menekültért.

Vallástól függetlenül minden olyan menedékkérőt befogad egy bajorországi katolikus templom, akiknek esélye lehet a német menedékjog megszerzésében – írja a Russia Today.

A pap nem akarja visszaengedni a migránsokat

Szállásadójuk szerint a legtöbb ember azért menekült a templomba, mert nem akarnak visszatérni azokba az országokba, ahova Európába érkezésükkor először regisztrálták magukat. Peter Brummer atya úgy gondolja, hogy az ő templomában megfelelőbb körülményeket tudnak teremteni, mint sok más országban, például Bulgáriában vagy Magyarországon.

A keresztényekre sem tekint más szemmel: az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy az ő szemében mindenki ugyanannyit ér, de tisztában van azzal, hogy ennyi migráns befogadása sokaknak szemet szúrhat.

“Nem törvénysértő, amit csinálunk, nem titkoljuk, kik vannak a templomban, bármikor idejöhetnek a hatóságok” – állítja a pap, aki úgy gondolja, hogy temploma valójában az állam kötelezettségét vállalta magára a migránsok elszállásolásával és étkeztetésével.

Egyre nagyobb a feszültség a templomban

Az AFP több, hónapok óta a templomban élő migránsot kérdezett mindennapjaikról. Kiderült, hogy az adományozott ruhák szétválogatása segít nekik az idő eltöltésében, ám egyre nagyobb feszültséget okoz nekik a bezártság. Hónapok óta nem találkoztak senkivel, nem hagyták el a templom területét, és ki tudja, mit okoz majd náluk a további “rabság”.

A bajor hatóságok ugyanis nem sietnek a templom lerohanásával. Stephan Frey bajor belügyminiszter szerint az tény, hogy minden intézménynek tiszteletben kell tartani a német szabályokat, azonban a templomokat különleges jogkör illeti meg a vallási menedékjog miatt, így a templomban lakó több száz migráns valószínűleg nem megy sehova.

(A címlapkép illusztráció)

hirado.hu

The post Katolikus templomba menekülnek a migránsok a kiutasítás elől appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »