Katolikus Püspöki Konferencia: nincs testületi állásfoglalás

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK) jelenleg nincs testületileg megfogalmazott állásfoglalása az októberi népszavazásról – mondta Mohos Gábor, az MKPK titkára a testület őszi ülése után megtartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az MKPK titkára kérdésre válaszolva elmondta: a püspöki kar nyomon követi az eseményeket, de nem kívánt testületileg állást foglalni. Emellett több püspök is elmondta már véleményét e kérdésben.

Ugyanakkor az egyház állásfoglalása a tanításából következik, nyilvános, mindenki számára elérhető és nem most kialakított álláspont. Eszerint egyrészt nyitott szívvel kell fordulni a rászorulók felé, másrészt azoknak, akik elhagyják az otthonukat és más országba mennek – vagy mert üldözik őket, vagy mert a jobb megélhetés lehetőségét keresik – tiszteletben kell tartaniuk a befogadó ország szokásait, jogrendjét, kultúráját.

Mohos Gábor kitért arra, hogy Ferenc pápa az egyház tanítását képviseli, amikor menekültkérdésben megnyilatkozik, de mondanivalójának többnyire csak az egyik oldalát szokták kiemelni.

Arra a kérdésre, hogy számíthat-e retorzióra az a plébános, aki útmutatást ad a hozzá forduló híveknek a népszavazással kapcsolatban, Mohos Gábor azt felelte: a kérdés nem az, hogy valaki egy társadalmi kérdésben állást foglalhat-e, hanem hogy az állásfoglalása összhangban van-e az egyház tanításával.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »