Kaszparov a briteknek: ne adjátok meg Putyinnak, amit akar

Kaszparov a briteknek: ne adjátok meg Putyinnak, amit akar

A Brexit esélyt adna Vlagyimir Putyinnak, hogy folytassa „oszd meg és uralkodj” politikáját Európában, írta Garri Kaszparov, orosz sakknagymester a The Guardian hasábjain pénteken. Szerinte az orosz elnök célja, hogy meggyengítse a NATO és az EU intézményét, amelyek neo-szovjet törekvései útjában állnak.

 

A Kremlben nagy volt a gyász, mikor a skót referendumon Skócia – bár egy hajszálon múlt, de – arra szavazott, hogy Nagy-Britannia része marad. Kaszparov szerint Putyin ellenségnek látja Európát, és kisebb részekre akarja osztani, hogy meggyengítse.

 

A neves sakknagymester arra is felhívta a figyelmet, hogy nem véletlenül támogatja az orosz propaganda Nagy-Britannia távozását az EU-ból: a Brexit Putyin kívánság listájának elején van.

 

Kaszparov azzal vádolta meg Boris Johnsont, London korábbi polgármesterét, és a Brexit-párti kampány egyik fő vezetőjét, hogy a követi a „Kreml fő irányvonalát, miszerint Európa részben hibáztatható Putyin ukrajnai inváziójáért”.

 

Ezzel arra utalt, hogy Johnson a hét elején úgy nyilatkozott, hogy az ukrán konfliktus eszkalálódás is az európai törvényhozás kudarcának példája, és az EU védelmi politikájával „valódi bajt” okozott.

 

Kaszparov azt is leírta, hogy nem sok szimpátiát érez a brüsszeli bürokraták iránt, de a Brexit nem okozna mást, csak „felbátorítja a megosztottság erőit és gyűlöletet terjeszt”.

 

Politico.eu

Nyitókép: Gettyimages.ocm


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »