Kártérítést ítéltek meg két gárdistának

Jogerősen elmarasztalta a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) a Fővárosi Ítélőtábla április 22-én két gárdista ügyében – írja weboldalán Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd.

A két férfit 2009 novemberében állították elő a fővárosi Gellért tér közelében, ahol a Horthy 1919-es budapesti bevonulására emlékező rendezvényen vettek rész. A rendőrség arra hivatkozva intézkedett ellenük, hogy tetten érték őket, amint a korábban feloszlatott Magyar Gárdát próbálják újraszervezni.

Egyesülési joggal való visszaélés miatt indult büntetőeljárás a két férfi, valamint az egykori gárdafőkapitány ellen, végül jogerősen felmentették őket – írja Gaudi-Nagy cikkében, és hozzáteszi, a rendőrség nem bizonyította, hogy a gárdisták vezényszavakat használtak, és alakzatban vonultak.

Az ítélőtábla előző héten marasztalta el a BRFK-t az ügyben, aki köteles nem vagyoni kártérítést fizetni a két férfinek, kamatokkal és perköltséggel együtt, fejenként hétszázezer forintot. Az indoklást ismertetve Gaudi-Nagy azt írja, „semmi nem indokolta, hogy tettenérésnek tekintsék a jogsértettek megemlékezésen való jelenlétét, ezt semmilyen tény nem támasztotta alá, sőt az előállító rendőr sem érzékelt semmiféle vezényszót és más vezetői jellegre utaló eseményt velük kapcsolatban”. Hozzáteszi, egy feloszlatott szervezet újraszervezése sokkal összetettebb folyamat annál, minthogy az megvalósítható legyen egy eseményen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »