Kárt okozhat a fel nem fúvodott lakómodul

Leszakadhat, vagy más módon okozhat kárt a Nemzetközi Űrállomásban az a lakómodul, amelyet csütörtökön nem sikerült felfújni – közölte pénteken a moszkvai repülésirányítás egyik szakértője.

A NASA néhány órás próbálkozást követően fel is hagyott az úgynevezett Bigelow Expandable Activity Module (Beam) felfújására tett kísérlettel. Az orosz szakértő szerint vélhetően a modulban uralkodó túl nagy nyomás okozhatta a kudarcot.

Ha a modul úgy marad, ahogy most az űrállomáshoz van rögzítve, akkor leszakadhat, vagy más módon tehet kárt az állomásban – mondta az orosz szakértő.

A Föld fölött 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomás henger alakú kamrája elvileg lufihoz hasonlóan kellene hogy felfújódjon, ám mégsem sikerült felfújni. Hiába fújtak levegőt a modulba, nem a terveknek megfelelően tágult, egy idő után pedig félő volt, hogy a megnövekedett nyomás okoz problémát, és a kísérletet leállították – közölték Moszkvában.

Az űrállomás asztronautái áprilisban szerelték be a „kozmikus tesztlufit”. A modulnak elvileg egy háromszor négy méteres alapterületű helyiséggé kellett volna felfúvódnia, amelyet a következő két évben alapos tesztelésnek vetettek volna alá. Mindenekelőtt azt kellett volna kideríteni, hogy az egység megfelelő védelmet nyújt-e lakóinak a kozmikus sugárzástól, szélsőséges hőmérsékleti viszonyoktól, mikrometeoritoktól, illetve az ellenőrizetlenül röpködő űrszeméttől.

A NASA azt ígéri: kivizsgálják, mi okozta a kudarcot, és újabb kísérletet fognak tenni az egység felfújására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »