Kárpátalján teljes az egység a nem mellett

A külhoni magyarság körében is élénk érdeklődés mutatkozik az október 2-i népszavazás ügyében. A Központi Választási Irodához már érkeznek is a határon túlról leadott levélszavazatok. A levélcsomagok beérkezési határideje október 1-je, éjfél. Azok a külhoniak, akiknek már van magyarországi lakcímük, kérhették a választási névjegyzékbe vételüket a helyi külképviseleteken is. Minden külhoni régióban egységes az álláspont, hogy nemmel kell szavazni a kötelező betelepítés ellen. Kárpátalján is erre buzdít mindkét magyar párt.

Csaknem harmadával nőtt az előző voksoláshoz képest a népszavazásra regisztráló külhoni magyarok száma – mondta még korábban Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. A szeptember 17-i határidőig 274 576-an regisztráltak a határon túlról, míg az előző országgyűlési voksoláson ez a szám mintegy 194 ezer volt. Szavai szerint most az a közös feladat, hogy közülük minél többen szavazzanak is. Hozzátette: fontos, hogy a Kárpát-medence és Magyarország etnikai arculatát ne lehessen erőszakos módon megváltoztatni. Jelezte: Székelyföldön attól tartanak, hogy ha Románia elfogadja a kvótát, a bukaresti kormány a magyar lakta területekre telepítheti a migránsokat.

Kárpátalján mindkét magyar politikai erő a részvételre és a nemre buzdít. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksége egyaránt nyilatkozatot adott ki. A kulturális szövetség szerint a jelenleg is zajló szervezett migrációs folyamatok alapjaiban veszélyeztetik a hagyományos európai társadalmak stabilitását, működését. „Tekintettel arra, hogy az EU jelenlegi vezetői az európai polgárok többségének akarata ellenére sem kívánnak intézkedéseket tenni a migrációs hullám megállítása érdekében, fontos, hogy a magyar kormányzat maga mögött tudja a magyarság ez irányú akaratát” – olvasható a nyilatkozatban, amely szerint ezen nemcsak Magyarország, de az egész magyar nemzet, és benne a határon túli magyarok sorsa is múlhat.

Brenzovics László, a szervezet elnöke, kijevi parlamenti képviselő külön is elmondta: több mint furcsa az is, hogy az EU politikusainak és médiájának figyelmét elkerüli, ellentétben a Közel-Keletről érkezőkkel, hogy Ukrajnában a háborús konfliktus következtében több mint egymillió a belső menekültek száma. Érthetetlennek nevezte azt is, hogy Magyarországot bírálják az EU-ban, amiért a déli határait védi, miközben a keleti határa esetében ezt szigorúan megkövetelik tőle.

Szintén a részvételre és a tervezett kényszerbetelepítések elleni voksolásra szólít fel minden magyar állampolgárt Beregszászon kiadott nyilatkozatában az UMDSZ. A Zubánics László vezette szövetség közleménye szerint „elérkezett az ideje annak: Magyarország állampolgárai ne csupán a jogokkal, s az azokhoz társuló különféle kedvezményekkel, juttatásokkal éljenek, hanem eleget tegyenek kötelezettségüknek is, és véleményt nyilvánítsanak azokban a kérdésekben, amelyeket népszavazásra tűztek ki”. A szövetség vezetése rámutat: a vasárnapi népszavazás korszakos lehet mind Magyarország, mind pedig a határon túli magyarság további sorsa szempontjából.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »