Kárpátaljai szervezet a XV. MIÉRT Akadémián

A Magyar Ifjúsági Értekezlet a Kárpát-medence legnagyobb ifjúsági szervezete, mely minden évben megszervezi egyik legfontosabb országos rendezvényét, a MIÉRT Akadémiát. Az elmúlt hétvégén, szeptember 30. és október 2. között a Bihar megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács társszervezésével Püspökfürdő adott otthont az ifjúság számára igen fontos kérdéskörrel foglalkozó konferenciának. Az Akadémia idén 2016 kihívásaival foglalkozott. Vidékünket a KMKSZ ISZ elnökségi tagja, Fábián Beáta képviselte.

Az eseménysorozat péntek délután kezdődött egy ünnepélyes megnyitóval, amely keretében Cseke Attila, Bihar megyei RMDSZ elnök, Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke és Horváth Béla BTIET-alelnök, Szalacs község fiatal polgármestere köszöntötték a résztvevőket. A megnyitó után Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke a közelgő parlamenti választások tétjéről mesélt az Akadémia résztvevőinek.

A szombati program dr. Bárdi Nándor előadásával kezdődött, aki a budapesti kormányzatok kisebbségpolitikájáról tartott előadást. Ezt követően Dr. Székely István Gergő a választási törvény által behozott kampányszabályozásokat vázolta fel. Nagy Gábor a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) részéről sikeres roma szociális vállalkozásokról tartott előadást, amely keretében bemutatta projekt által létrehozott sikeres vállalkozásokat. Dr. Mészáros Edina Lilla a Brexit okait és lehetséges „forgatókönyveit” taglalta, részletesen bemutatta, hogy mely politikai intézkedések vezethettek a brit népszavazáshoz, és mik lehetnek a kilépés lehetséges következményei.

A délutáni blokk első előadója Dr. Kádár Magor volt, aki a kampányon belül zajló  kommunikációs stratégiákat mutatta be. Egy interaktív beszélgetés keretén belül a résztvevőkkel közösen formázták meg egy jó politikus profilját. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Szövetség 2016-os kihívásairól beszélt. Dr. Melegh Attila a migráció globális perspektíváiról szólt. Általános diagramok és statisztikák köré építve prezentálta a napjainkban rendkívül bonyolult problémájának titulált migrációs témát. Ezt követően Dr. Kováts András „A menekültek és fogadtatásuk Magyarországon” című előadása zárta az estét. Vasárnap Szabó Ödön RMDSZ parlamenti képviselő „Kihívások a parlamenti választások tükrében” című előadása zárta a rendezvény szakmai programját. Elmondta, hogy ekkora méretű újítás, ami a parlamenti képviselői listát illeti, nem volt az RMDSZ-ben megalakulása óta. Véleménye szerint a 2016-os év nagy kihívása, hogy az országszerte a többféleképpen megélt többség-kisebbség kapcsolatot hogyan lehet egységbe kovácsolni, valamint a kisebbség biztonságának helyreállítását is az idei év egyik nagy kihívásának nevezte.

KMKSZ ISZ

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 40. számRovat: KülföldTelepülés: Románia›Bihar megyeCímkék: KMKSZ ISZKárpátaljaMIÉRT AkadémiaRomániakárpátaljai magyarságkülföldForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »