Kárpátaljai magyar festők alkotásaiból nyílt kiállítás Budapesten

Kárpátalja mesebeli tájait, a régió hagyományait, népi táncait, az ott élők mindennapjait örökítette meg az a határon túli tíz kortárs magyar képzőművész, akiknek alkotásai csütörtöktől tekinthetők meg a budapesti UVG Art Galériában A trianoni hányattatás színei címmel rendezett kiállításon.

Kárpátalja változó területi hovatartozása a mai napig meghatározza a vereckei magyarság mindennapjait. A tárlat képein ezeket az érzéseket, az egy évszázada folytatott küzdelmes élet tapasztalásait örökítették meg az alkotók – olvasható a szervezők közleményében.

A kiállító művészek a kárpátaljai Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület tagjai: Erfán Ferenc, Fuchs Andrea, Homoki Gábor, Klisza János, Kopriva Attila, Matl Péter, Micska Zoltán, Réti János, Soltész Péter és  Soltész Gabriella.

A Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület 2007-ben alakult a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) kezdeményezésére, az egyik legnagyobb kárpátaljai magyar képzőművészeti gyűjteményként számon tartott Tiszapéterfalvai Képtár mellett. Az érdekvédelmi szervezet stílusmegkötés nélkül tömöríti a képzőművészeti szakma művelőit, tagjai kapcsolatban állnak a magyarországi és a határon túli magyar művésztársaságokkal, egyéni és csoportos kiállításokkal jelen vannak az egyetemes magyar képzőművészeti életben. Alkotásaikat bemutatták egyebek mellett Budapesten, Sárospatakon, Kolozsváron, Dunaszerdahelyen, Zentán és Lendván is.

Rovatok: KultúraTelepülés: Magyarország›BudapestCímkék: festmények, kiállítás, Budapest, Kárpátalja, kárpátaljai magyarság, kultúra, külföld, MagyarországForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »