Kárpátaljai katolikus családok találkozója

A Beregszászi Római Katolikus Egyházközség és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében rendezték meg a III. Kárpátaljai Magyar Katolikus Családi Napot a római katolikus templom udvarán, június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. Közel 500 résztvevő gyűlt össze a templom mögötti Pásztor Ferenc Közösségi Ház területén. A szervezők évről évre szeretnék felhívni a figyelmet a család intézményének fontosságára és buzdítani a házaspárokat a gyermekvállalásra. Emellett a családi nap lehetőséget biztosított a Kárpátalja különböző pontjáról – Visk, Bótrágy, Munkács, Mezőkaszony, Tiszaújlak, Oroszi, Bene – érkezett családoknak a tapasztalatok megosztására, egymás megsegítésére, közös eszmecserére.

Az alkalmon Kacsó András, a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány elnöke a hit megtartó erejéről beszélt a családban. Őt követte Popovicsné Palojtay Márta munkácsi mentálhigiénés szakember, aki a családban betöltött szerepeket vázolta, hogy mitől érzik jól magukat a családtagok. Az előadásokat követő kiscsoportos beszélgetések erőt és megerősítést adtak a házaspároknak a kitartásban, hasonló problémáikat meg tudták osztani egymással, tanácsokat adtak és kaptak, megtapasztalták, hogy nincsenek egyedül.

Az esemény hivatalos megnyitóján köszöntőt mondott házigazdaként Molnár János esperes-plébános és Gara Katalin beregszászi konzul. Fejes Norbert elhozta az egybegyűlteknek Szász János, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökének üdvözlő szavait. Beszédében kiemelte, az intézet azért vállalt szerepet a családi nap támogatásában, mert az egyház és a család szerepe, összetartó ereje olyan fontos tényező, sarokpont, mely elengedhetetlen a kárpátaljai magyarság megmaradásához. Végezetül Bendik Veronika Babják Zoltán polgármester üzenetét tolmácsolta.

Az alkalmon a családok minden korosztályát igyekeztek megcélozni a szervezők. A legkisebbeket bábszínházzal és táncos óvodás foglalkozással várták, a kisiskolások kipróbálhatták a kötélpályát, az íjászkodást és az ügyességi népi fajátékokat, valamint „kincset” kereshettek. A tiniket sportverseny és csoportfoglalkozás várta. A finom ebéd elfogyasztása után a fafaragás, babakészítés, gyöngyfűzés, csuhézás és agyagozás mesterségével ismerkedhettek kicsik és nagyok. Megnyílt a trambulin, indult a toronytúra. A nap folyamán a beregszászi Szent Anna Karitász sátránál a ruhavásár bevételéből a rászorulókat támogathatták. Kegytárgy bolt is üzemelt, ahol énekes- és imakönyveket, és különféle tárgyakat vásárolhattak az oda látogatók.

Délután bemutatót tartott a nagyberegi teremkerékpározók csapata. Lélegzetelállító biciklis mutatványaikkal odavonzották a kíváncsi tekinteteket. A nap egyik fénypontja a Szárnyas Sárkány Gólyalábas Társulat volt, akik már látványukkal is nagy szenzációt keltettek a nézők körében. Műsorukba bevontak idősebbeket és fiatalokat is, átbújtatták vagy épp az égbe emelték a vállalkozó szellemű jelentkezőket. Parádézásuk nemcsak a gyerekek, de a felnőttek arcára is mosolyt csalt. A délutánt a Misztrál Együttes koncertje zárta, akik nagy örömmel érkeztek Kárpátaljára, elmondták, hogy nagyon különleges volt számukra ez az alkalom, hiszen külhoni területen még nem játszottak június 4-én. A koncert közben, 15:30-kor elhallgatott az ének és a zene, megkondultak a harangok a Trianoni diktátum emlékére. A Misztrál dalai és a koncert hangulata felemelő zenei és lelki élményt adott a közönség számára. Ebben a lelkületben vette kezdetét a szentmise Majnek Antal megyéspüspök vezetésével.

Az eseményt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola is támogatta.

Jakab Annamária

Címkék: Kárpátaljai Magyar Katolikus Családi Nap, Beregszász, KárpátaljaKárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 23. számTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászRovat: BelföldForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »