Kárpát-medencei szakképzésfejlesztés

Kárpát-medencei szakképzésfejlesztés

DUNASZERDAHELY. A dunaszerdahelyi Neratovicei téri Magyar Tannyelvû Magán Szakközépiskola diákjai kéthetes szakmai gyakorlaton vettek részt Magyarországon.

A 2017. szeptember 18. és október 1. között tartott gyakorlaton öt diák vett részt, akik idegenforgalmi szolgáltatások, valamint hotelakadémia tanulmányi szakon tanulnak. A szakmai gyakorlat programjának elõkészítésében és lebonyolításában a Veszprémi Szakképzési Centrum „Séf” Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája játszotta a fõ szerepet – tájékoztatták portálunkat a Neratovicei téri Magyar Tannyelvû Magán Szakközépiskola tanárai.

A kéthetes programsorozat az iskola bemutatásával kezdõdött. Az iskola diákjait Csizmazia Mária vezette körbe, aki röviden ismertette a legfontosabb tudnivalókat az intézményrõl, bemutatta a programban részt vevõ tanárokat, valamint megmutatta a gyakorlati órák helyszíneit is. A diákok késõbb csatlakoztak a veszprémi tanulókhoz, hiszen pincér gyakorlati órán vettek részt, ahol Végh Dávid tanár úrnak köszönhetõen sajátíthatták el a terítés, a tálalás, a tányérhordás, a svájci és az angol felszolgálás alapjait, de lehetõségük nyílt a bor és a pezsgõ szakszerû felszolgálásának gyakorlására is.

A következõ nap a fõzés jegyében telt. Száva Zoltán tanár úr felügyelete alatt a tankonyhán a tanulók különbözõ zöldségekbõl készítettek fõzelékeket, különféle feltétekkel: burgonyafõzeléket pörkölttel, cukorborsófõzeléket tükörtojással, valamint lencsefõzeléket fasírttal. Az elkészült ételeket a pincér tanulók szolgálták fel, az ebéd elfogyasztása után pedig tanórákra ülhettek be a diákok – számoltak be az iskola pedagógusai.

A következõ napok a környék megismerésérõl és felfedezésérõl szóltak, sor került többek között egy balatonfüredi és veszprémi városnézésre, valamint borkóstolóra is. Balatonfüreden a diákok megtekinthették az Anna Grand Hotel**** wine & vital szállodát, ahol Végh Dávid tanár úr biztosította a körbevezetést. Érdekes információkat tudtunk meg a szálloda felépítésérõl, mûködésérõl, valamint az Anna-bál hagyományairól is. A Hotel Ipoly Residence épületében az executive szobák, valamint a lakosztályok közül is sikerült egyet-egyet megtekinteni. A szállodalátogatás mellett egy kellemes séta keretén belül megnézték a Balatonfüredi vitorláskikötõt és hajóállomást, a Halász és Révész szobrát, Bujtor István szobrát, de lehetõség nyílt a füredi savanyú vizet is megkóstolni.

 A veszprémi városnézést Mayer Zsanett tanárnõ biztosította, akinek hála a tanulók sok új információval gazdagodtak a királynék városáról. Mivel az idõjárás is kedvezett, igazán kiélvezhették a város szépségét, megtekintették többek között az Óváros teret a szép polgárházakkal, a Tûztornyot, a Hõsök kapuját, az Érseki Palotát, de betértek a Szent Mihály Székesegyházba is, itt koronázták meg ugyanis évszázadokon keresztül a magyar királynékat.

A borkóstolóra Balatonfüreden, a Végh családi pincében került sor. Végh Endre borász mesélt a borászatról, a szõlõfajtákról, de a borkészítés néhány fortélyába is beavatta a diákokat. A pincészetben a fehér borok közül kóstolhattak Olaszrizlinget, Irsai Olivért, Szürkebarátot, valamint frissen szüretelt szõlõbõl készült mustot is. A csodás balatoni panorámában való gyönyörködés méltó befejezése volt a napnak – írják beszámolójukban az iskola tanárai.

Az érdekes kiránduló programok mellett a vendéglátás gyakorlatába is betekintést nyerhettek az iskola diákjai. Alsóörsön a Hotel Mayerben besegítettek egy nyolcfõs vacsora lebonyolításába, ahol a vendégek üdvözlése, az aperitif kínálata, valamint a konyhai segédmunkák elvégzése volt a feladatuk.  Egy alkalommal a Club Tihany**** szállodában is dolgoztak, az ott tartózkodó vendégek vacsoráztatásánál és reggeliztetésénél segédkeztek. Itt nemcsak a szakmai, de a nyelvtudásukat is bõvíthették, hiszen a szálloda vendégei között külföldi csoportok is voltak.

A szakmai gyakorlat második részében a diákok a „SÉF” iskola takonyháján és cukrászmûhelyében tevékenykedtek, ahol a szaktanárok felügyelete alatt aktívan részt vettek különbözõ ételek és sütemények elkészítésében. Az elméleti órákon bõvebben foglalkoztak a vendéglátás-gazdálkodás, turizmus, illetve termelés témákkal.

A program keretében sor került a két Balatonalmádiban épült szálloda megtekintésére, ahol a diákok betekintést nyertek a szállodaipar rejtelmeibe. Az elsõ megtekintett szálloda a Hunguest Hotel Bál Resort volt, mely panorámás kilátást nyújt a Balatonra, valamint modern wellness központjában nagyméretû, fedett medencével rendelkezik. Két étterme ízletes fogásokkal, széleskörû borkínálattal várja a vendégeket. Az étlap a hagyományos magyar konyha ínycsiklandozó alkotásait és nemzetközi ételek színes palettáját ajánlja. A második a Nereus Park Hotel, mely közvetlenül a Balaton partján található egy 2 hektáros parkosított területen. Érdekessége, hogy télen nem szállodaként, hanem kollégiumként mûködik.

A szakmai gyakorlat alatt sor került a Hotel Club Tihany meglátogatására, ahol Károly Tamás szállodaigazgató bemutatta a szálloda egyes részlegeit. Mint elmondta, a hotel 13 hektáros területtel rendelkezik, közvetlenül a vízparton található és 1450 fõ elszállásolására alkalmas. Egész évben üzleti események, konferenciák, kiállítások és családi ünnepségek ideális helyszíne. Nagy hangsúlyt fektetnek a szálloda folyamatos fejlesztésére, illetve átépítésére.

A szabad program során a diákok ellátogattak a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba, ahol egy interaktív földrajzórán vehettek részt. Az utolsó napokban egy ún. Mandula Teljesítménytúrára került sor Alsóörs és Felsõörs között, mely 6 km hosszú volt.

„A szakmai gyakorlat a gazdag és érdekes programsorozatnak köszönhetõen nagyon jól sikerült, diákjaink sok új élménnyel, és nem utolsósorban szakmai tapasztalattal tértek haza” – zárta beszámolóját az iskola két pedagógusa, Nagy Réka és Varga Éva.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »