Káros módszerrel vádolják a magyar szülészeteket

Homlokegyenest ellenkezően vélekednek magyar kórházak vezető orvosai, nővérei arról, hogyan kell táplálni az újszülötteket a világra jövetelük utáni első napokban. A fő kérdés, kell-e a néhány napos egészséges gyerekeknek, például nyáron kiszáradás ellen, cukros vizet, teát vagy tápszert adni, tehát bármit is az anyatejen kívül. Nemzetközi ajánlások szerint elég az anyatej, sőt, kifejezetten nem jó mással megzavarni egy egészséges baba táplálkozását. A magyar kórházak nagy részében még bőven jut cukros víz az újszülötteknek, ami többek szerint teljesen normális, az ellenzők szerint azonban egy elmaradott, káros gyakorlat sajnálatos továbbélése.Erős jelzőkkel illetik egymást a felek.

Elvakult irányzat, fanatikus vakvágány, nagy magyar anyák, akik csak azért csinálják, hogy legyen miről beszélni – mondta egy szülészorvos azokról, akik határozottan elutasítják a néhány napos egészséges babák cukros vizes táplálását.

A név nélkül nyilatkozó főorvos, aki az egyik nagy budapesti egészségügyi intézmény szülészeti osztályának vezetője, hangsúlyozta, természetesen az anyatej a legjobb, de gyakran előfordulhat, hogy kiegészítésként már az első napokban szükség van más táplálék adására is.

Az égegyadta világon semmi baja nem lesz a kicsiknek, ha életük első két-három napjában, amíg édesanyjuk szervezete nem termel nagyobb mennyiségű tejet, vizet is kapnak – fogalmazott.

Érvek a cukros víz elvetése ellen

Egy másik budapesti intézmény főorvosa, Tűzkő Nándor, a Szent Margit Kórház szülészeti osztályának vezetője szerint az anyatej tökéletes, mindenekfelett álló táplálék az újszülöttek számára, de van, amikor a cukros vízre vagy higított teára van szükség az első napokban, például nyáron nagy hőségben.

Mint mondta, egyedi elbírálás alapján kell meghatározni, melyik újszülött kaphat az anyatejen kívül vagy eleinte ahelyett más táplálékot is.

A kiegészítő anyagokat elvető ortodox szemlélet ellen több minden szól, a cukros víz, a híg tea, illetve a tápszer segíthet elkerülni a baba kiszáradását, vércukorszintjének csökkenését, vagy hogy anyagcserezavarok alakuljanak ki nála.

További szempont, hogy az anyák egy része minél gyorsabban szeretné elhagyni a kórházat, ezért nem biztos, hogy mindig van idő megvárni a tejbelövellést – mondta Tűzkő Nándor.

Az előtej sűrű, sárgás anyag, ami a terhesség késői szakaszában, valamint a szülés utáni néhány órában termelődik. A kolosztrumnak is nevezett anyag biztosítja a baba számára elsőre szükséges tápanyagokat, valamint ez tisztítja meg a gyerek szervezetét a salakanyagoktól és antitest tartalma révén beindítja az immunrendszerét. A kolosztrum rendkívül koncentrált, az újszülöttre „kitalált” kezdőtáplálék, amelynek hatását egyéb anyag nem tudja megközelíteni.

Automatikusan adják, hacsak nem szól az anya

Orvosok, édesanyák, családok beszámolói szerint Magyarországon általános, hogy az egészséges újszülöttek is cukros vizet kapnak az első napokban, a nővérek automatikusan adják a babáknak, kivéve, ha az anya szól, hogy nem tart rá igényt. Ezt viszonylag kevesen teszik meg, mert nem kérdőjelezik meg a kórházi gyakorlatot.

Más a norma

Másképp történik a hivatalosan bababarátnak minősített, a szoptatást normaként támogató mintegy másfél tucatnyi egészségügyi intézményekben. Ezeken a helyeken nem adnak cukros vizet, teát vagy tápszert az egészséges újszülötteknek, világrajövetelük után mindjárt emlőre teszik őket, hogy hozzájussanak a kis mennyiségű, de annál fontosabb élettani hatású előtejhez. Az anya és gyereke ezután is együtt maradhat, és a szoptatás igény szerint, tehát nem az orvosok vagy nővérek által meghatározott időközönként történik.

Ha nem sikerül elsőre szoptatnia az anyának, segítenek neki, tanácsokkal látják el.

A bababarát kórházaknak arra is figyelniük kell, hogy azok az anyák, akik soha nem szoptattak vagy korábban szoptatási problémáik merültek fel, különleges figyelmet és támogatást kapjanak tőlük a terhesség alatt, és a szülést követően is.

Cél a szoptatás elősegítése, hogy az anya ne adja fel, ne menjen el a kedve az első kudarcok után, és ezzel ne térjen át az anyatejnél minden esetben gyengébb minőségű tápszerekre, teákra.

Érvek a cukros víz ellen

A bababarát ajkai Magyar Imre Kórház orvosa, Kovács Ágnes szerint az egészséges újszülöttek annyi tartalékkal jönnek világra, ami az előtejjel együtt elegendő energiát és folyadékot biztosít nekik a nagyobb mennyiségű anyatej termelődéséig – ez az előtej után néhány nappal indul meg jellemzően. Az előtej összetétele épp megfelelő ahhoz, hogy a baba – akinek a gyomra ekkor még akkora mint egy cseresznye – semmiben ne szenvedjen hiányt – mondta.

Ráadásul, ha a babát egyből az anyára helyezik, az megnyugtatja a kicsit, csökkenti benne a születés okozta stresszt, és kevesebb energiát használ el, ami szintén a vércukorszint csökkenése ellen hat. Az újszülötteknek tehát plusz vízre és energiát adó cukorra sincs szüksége, még 40 fokos melegben sem, ha valóban igény szerint szopnak – hangsúlyozta.

A cukros vízzel és társaival nem csak az a baj, hogy feleslegesek, de kifejezetten károsak is lehetnek, ronthatják ugyanis a rendkívül koncentrált, a babát útra indító, immunvédő előtej hatását. A kolosztrumnak is nevezett anyag, amihez a babák jó esetben a születésük utáni percekben vagy órákban hozzájutnak, szinte bevonja tápcsatornájukat, de ha víz, tea vagy tápszer is megy utána, akkor az megbontja a védőréteget.

Ugyancsak nagy baj, hogy a vízitatás, teáztatás, tápszerezés nehezítheti a későbbi szoptatást, hátráltathatja a normális tejtermelést. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy kap-e cukros vizet az újszülött élete első néhány napjában – hangsúlyozta Kovács Ágnes.

Hasonló irányelvek olvashatók nem csak a Szoptatásért Magyar Egyesület oldalán, de az amerikai gyerekgyógyászati társaság (AAP) kórházak számára összeállított útmutatójában is.

„Hülyeség”

Határozott véleménye van az újszülöttek cukros vizes táplálásáról az egyik legnagyobb bababarát kórház név nélkül nyilatkozó főnővérének is.

„Hülyeségnek” minősítette a kórházak többségére jellemző gyakorlatot. Dehogyis kapnak náluk az újszülöttek cukros vizet, semmi szükség rá, egyik mellette felhozott érv – lehetséges kiszáradás, vércukorszint-esés, anyagcserezavar – sem elfogadható. Sajnálatos, hogy a magyar kórházakban még mindig általános egy elmaradott és káros gyakorlat, amely rossz berögződésekből, a kényelmesebb megoldások előnyben részesítéséből adódhat – tette hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »