Karadzic negyven évet kapott

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) csütörtökön kihirdetett ítéletében felelősnek találta Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt a Szarajevó ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért és negyven év börtönbüntetésre ítélte. Ugyanakkor a népirtással kapcsolatos vádak egyikében nem találta bűnösnek.

Az NT elnöklő bírája, O-Gon Kvon által ismertetett ítélet szerint Karadzicot egyéni büntetőjogi felelősség terheli Szarajevó 1992-1995 közötti ostromáért, amelyben ezrek lelték halálukat.

A boszniai szerb hadsereg Karadzic jóváhagyása nélkül nem ágyúzhatta, illetve lövethette volna orvlövészekkel a – háború előtt szerbek, muzulmánok és horvátok által vegyesen lakott – boszniai fővárost – indokolta az ítéletet a bíró. A bíróság kimondta, hogy Radovan Karadzic egyetértését adta a srebrenicai mészárláshoz is. Ebben az esetben népirtásért találták felelősnek a volt boszniai szerb elnököt.

Az ellene felhozott tizenegy vádpontból a törvényszék végül tízben bűnösnek találta Karadzicot és negyvenéves börtönbüntetésre ítélte.

A Törvényszék a népirtással kapcsolatos vádak közül egyben nem találta bűnösnek a vádlottat.

Szerb miniszterelnök: a Karadzic elleni ítélet nem használható a boszniai szerbek elleni támadásra

Szerbia nem engedi, hogy a Radovan Karadzic elleni ítéletet bárki is a boszniai Szerb Köztársaság elleni támadásra használja – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök csütörtökön, még a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök ítélethirdetése előtt. A szerb kormányfő megfogalmazása szerint „Szerbiának kötelessége, hogy azokról az állampolgárairól is gondoskodjon, akik az ország határain kívül élnek”. Aleksandar Vucic péntekre rendkívüli kormányülést hívott össze, amelynek témája a Karadzic-ítélet, illetve a hágai döntés jogi és politikai következményeinek felmérése.

Az ítélethirdetés napján a boszniai Banja Lukában festékkel öntötték le a Radovan Karadzicot támogató plakátokat, amelyek egy nappal korábban jelentek meg a városban.

A srebrenicai áldozatok hozzátartozóit tömörítő Srebrenicai Anyák nevű szervezet vezetője, Munira Subasic történelminek nevezte a Karadzic-ítéletet, mert szerinte „a legnagyobb bűnöző” ügyében ítéltek, aki kirobbantotta a háborút, és „pusztulásba taszította saját népét”.

Ramiz Hodan, a Szarajevóban meggyilkolt gyerekek szülei által létrehozott szervezet vezetője pedig a Balkán legnagyobb bűnözőjének nevezte Radovan Karadzicot.

A Blic című szerb napilapnak Paléban – abban a városban, ahol az elítélt családja is él – az ítélethirdetés előtt néhányan azt mondták, Karadzic ártatlan, mégis el fogják ítélni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »