Karácsony: Ugyanaz lesz, mint a boltzárnál

Karácsony: Ugyanaz lesz, mint a boltzárnál

Lovasi Andrással nyitották volna hétfőn A Kitartás Hetét a Ligetvédők az egykori Kertemnél, végül a Kiscsillag frontembere egy későbbi napra csúszott. A tiltakozók kitartanak, és Karácsony Gergely is bizakodó.

Bár Lovasi András fellépésére lettünk volna kíváncsiak a Ligetvédők táboránál hétfő este, nem sokkal nyolc előtt kiderült: technikai okok miatt a Kiscsillag frontembere másik nap érkezik majd. A hangulatból nemigen lehetett volna következtetni a programváltozásra: úgy tűnik, a demonstrálókkal szembeni korábbi fellépések felpörgették a tiltakozást, hétfő este is közel százan voltak jelen, miközben a Riddim Colonyból ismert Komáromy Gergely zenélt. „Hasta la vista, Mr. Prime Minista” – énekelte a múlt kedden a Közlekedési Múzeum tetejére felmászó, majd a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályára is beszállított zenész. Nagy visszhangot keltett Sebestyén Eszter esete is, aki először azt mondta, a rendőri intézkedés során eltört a válla, később kiderült, hogy ilyen nem történt.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

 

A Ligetvédőknél hétfő este megjelent Karácsony Gergely, Zugló a projektet ellenző polgármestere (Párbeszéd Magyarországért) is, így kihasználtuk az alkalmat és megkérdeztük, hogy ezek az esetek milyen visszhangot kelthetnek, nem okozhatnak-e a tiltakozókkal szembeni ellenérzéseket is. A politikus viszont úgy látta: a rendőrség mindenképp szakszerűtlenül, durván lépett fel, és jogsértés volt az is, hogy tűrték a biztonsági őrök agresszióját. Karácsony szerint a fellépés erőszakos jellegét össze lehet hasonlítani a 2006 őszi rendőri brutalitással, ha a mértékét nem is.

Beindult a felmérésháború

A polgármestert arról is kérdeztük, meddig tartható a tiltakozás, ő pedig úgy vélte: a kérdés az, meddig tartható a Liget-projekt. A városvezető szerint látszik már, hogy a tiltakozást nem lesz könnyű felmorzsolni, és a kormánynak vissza kell majd lépni, szerinte ugyanúgy, mint a vasárnapi zárva tartás ügyében.

Az utóbbi napok a felmérésháború jegyében teltek: a Medián a Greenpeace megbízásából kihozta, hogy a budapestiek 86 százaléka nem támogatja, hogy új múzeumok jöjjenek létre a Városligetben. Az Ipsos a Városliget Zrt. megbízásából viszont arra jutott, hogy 69 százalék egyetért az új intézményekkel, ha közben a zöldfelület nagyságát is növelik. Baán László ezt megelőlegezve múlt héten az ATV-ben arról beszélt: ha látják a megkérdezettek, hova kerülnének az új épületek a zöldfelület növelésével, akkor támogatják a projektet. Karácsony viszont az MNO-nak arról beszélt: volt közvélemény-kutatóként meg tudja védeni azokat a kérdéseket, amelyek a projekttel való szembenállást hozták ki. A fő kérdés szerinte, akarnak-e az emberek új épületeket.

Mécs Imre is jön, ha addig fel nem oszlatják

Közben a Városliget Zrt. birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a Ligetvédőkkel szemben. Karácsony lapunknak azt mondta: Zugló továbbpasszolta ezt a beadványt, mivel nem tudna objektívan eljárni, de szerinte az biztosan nem állja meg a helyét. A politikus ragaszkodott ahhoz, hogy ez közpark, nem magánterület. Baán viszont azt mondta, mindenképp hatósági eljárás indul.

A hétfőn megkezdett Kitartás Hetének nyitásán több politikus is jelen volt, köztük Lendvai Ildikó vagy az LMP-s Moldován László. Lovasi egy másik nap jön, kedden Takács Eszter zenél, csütörtökön Mécs Imre mond beszédet. Már ha addig fel nem oszlatják az egészet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »