Kapóra jött a NAV-nak az offshore-botrány

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Orbán Viktor miniszterelnök kérésére elrendelte a magyarországi offshore-szálak azonnali, egyenkénti kivizsgálását a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) – jelentette be a szaktárca pénteken.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: a NAV pénteken megkezdte az úgynevezett Panama-papírok dokumentumaiban érintett magyar állampolgárok és cégek vizsgálatát, szakértői munkacsoport elemzi a magyar vonatkozású információkat.

Az adóhatóság teljes eszközrendszerével szisztematikusan, a magánszemélyeket és cégeiket is érintően azt vizsgálja, történt-e Magyarországon adóeltitkolás – közölte a tárca.

Az NGM felhívja a figyelmet: a hatályos előírások szabályozzák azt az esetet, amikor egy ténylegesen Magyarországon tevékenykedő cég egy másik országba, adott esetben egy adóparadicsomba csoportosítja át nyereségét, majd onnan – osztalék formájában – visszahozza Magyarországra azért, hogy kevesebbet, vagy egyáltalán ne adózzék.

A magánszemélyek ilyen cégektől szerzett jövedelmeinek adózását is szigorúan rögzíti a törvény, az így szerzett jövedelem után nemcsak 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja), hanem 27 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho) is fizetni kell.

Ha valaki nem tartja be a szabályokat, és nem fizeti meg az adót, vagy bizonyíthatóan kizárólag adóelkerülés céljából végez bizonyos tevékenységeket, az adóhatóság ellenőrzés keretében állapítja meg a be nem fizetett, eltitkolt adót.

A jogszabályokat kijátszó cég vagy magánszemély az eltitkolt adó (adóhiány) megfizetésén túl súlyos szankciókkal is számolhat: az adóhiány 200 százalékára rúgó adóbírsággal sújtható, és nem kizárt, hogy tettét büntetőeljárásban is megvizsgálják a NAV pénzügyi nyomozói – figyelmeztet a szaktárca.

(MTI)

Vona7: Andy Vajna is lehet nemzetbiztonsági kockázat

Egy izraeli lap szerint a palesztin elnök egyik fia is érintett az offshore-botrányban

Életét félti a világ leggazdagabb embereinek offshore-ügyleteit kiszivárogtató informátor

Panama független bizottsággal vizsgálja az offshore-botrány

Marine Le Pen "köre" is érintett az offshore-botrányban

Putyin a Panama-ügy kapcsán: "Oroszország meggyengítését akarják"

Titkos dokumentumok szivárogtak ki offshore cégekről – fideszes szál is van


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »