Kapjon minden iskola stadiont?

Kapjon minden iskola stadiont?

A kormány ismét megpróbálja növelni a labdarúgás súlyát az iskolákban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának előterjesztése szerint a középiskolákban ki lehetne váltani a mindennapos testnevelés heti öt órájából kettőt – de csak focival.

Csak iskolai labdarúgás oktatásával lehetne a mindennapos testnevelés heti öt órájából kettőt kiváltani a középiskolákban – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) honlapjára töltött rendeletmódosítás előterjesztéséből. Az intézkedés vonatkozna a négy-, hat- és nyolcosztályos gimnáziumokra, a szakközépiskolákra és a szakiskolákra egyaránt. Korábban ezekben az intézményekben nem volt mód arra, hogy a mindennapos testnevelés órái közül kettőt másik kerettantervvel váltsanak ki. Az Emmi változtatna az általános iskolások mindennapos testnevelését érintő lehetőségein is. Az 1–4. osztályosok, akik eddig a Nemzeti lovaskultúra kerettantervvel válthattak ki heti két testnevelést, mostantól ezt megtehetnék az iskolai labdarúgással, kosárlabdával vagy szivacskézilabdával is. Az 5–8. osztályosok viszont csak a nemzeti lovaskultúra és a foci közül választhatnának. Miután az Emmi nem rendelkezik másképpen, úgy tűnik, a módosítás a fiúkra és a lányokra egyaránt vonatkozna. Amennyiben a rendeletet kihirdetik, már idén szeptember elsejétől életbe lépnek a változások.

Stadiont minden iskolának?

– Amíg minden egyes iskola nem kap egy stadiont, az ötlet értelmezhetetlen. Nonszensz – reagált Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek. A PDSZ-elnök szerint felvetődik a kérdés, rendelkeznek-e az ehhez szükséges adottságokkal az iskolák, például van-e elég szakképzett testnevelő tanár. Ugyanakkor azt üdvözlendőnek nevezte, hogy a kormány rájött arra, a mindennapos testneveléssel kezdeni kell valamit, hiszen nem adottak rá a feltételek. A PDSZ egyébként még nem kapta meg a javaslatot véleményezésre. Dr. Istvánfi Csaba, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének (MTTOE) elnöke úgy reagált lapunknak: már jól működő, tartalommal megtöltött tanterv létezik a mindennapos testnevelésre. Azokon a helyeken, ahol nincsenek meg a tárgyi feltételek, mert például nincsen tornaterem, megoldás lehet a foci, de ezért nem kellene lecsökkenteni az atlétika jellegű testnevelésórákat.

Szerencse, hogy nem a sziklamászás Orbán kedvence

A Magyar Nemzet szerette volna megtudni a szaktárcától, hogy miért csak egyetlen sportággal lehet kiváltani a mindennapos testnevelést a középiskolákban, és hogy ez miért pont a futball, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Nem ez az első eset, hogy a kormány a focinak kedvezne. Tavaly novemberben már egy Emmi által jegyzett tervezet lehetővé tette volna, hogy bármely iskolában futballt oktassanak az úgynevezett szabadon tervezhető órakeret terhére elsőtől nyolcadik osztályig. A tervezet szerint – amelyet végül nem vezettek be – heti két alkalommal lett volna futballoktatás fiúknak és lányoknak már első osztálytól. A jobbikos Dúró Dóra akkor azt hangsúlyozta, sem pedagógiai, sem sportszakmai szempontból nem szerencsés kiemelni egy sportágat a többi közül. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes azt írta: még jó, hogy nem a sziklamászás Orbán Viktor kedvenc sportja, az rendesen megrostálná a gyerekeket. Az LMP-s Ikotity István pedig arról beszélt, hogy az előre tervezett oktatási rendszer lehet a siker kulcsa, nem az egyes személyek kedvében járó politika.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »