Kapcsolatokat mélyített telefonon a német kancellár és a kínai elnök

Kapcsolatokat mélyített telefonon a német kancellár és a kínai elnök

A kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséről tárgyalt kedden telefonon Olaf Scholz német kancellár és Hszi Csin-ping kínai elnök – jelentette be közleményben a német kancellári hivatal, illetve tudósításában a kínai állami média.

Germany′s Scholz and Russia′s Putin discuss Ukraine in first call | News |  DW | 21.12.2021

Hírdetés

Scholz – dw.com

A két vezető megvitatta a német-kínai gazdasági kapcsolatokat, a Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok fejlődését, valamint más nemzetközi kérdéseket – közölte a német kormány.
   
A telefonbeszélgetés során Hszi Csin-ping hangsúlyozta, hogy mindkét országnak „lehetőségként” kell tekintenie a másik fejlődésére. Folytatniuk kell „a felső szinten történő irányítás kiváló hagyományát” – idézte a kínai elnököt az állami média Pekingben. Német sajtókommentárok szerint Hszi ezzel arra a reményére utalt, hogy elődjéhez, Angela Merkelhez hasonlóan az új kancellár alakítja majd Németország Kína-politikáját, nem pedig az új külügyminiszter, a zöldpárti Annalena Baerbock, aki máris tett néhány bíráló megjegyzést Kínára.
   
A két félnek „a korábbi irányvonalat” kell követnie a kapcsolatok fejlesztésében – jegyezte meg a kínai vezető.
   
A német-kínai kapcsolatok Európa és Peking viszonyának is a homlokterében állnak – jegyezte meg Hszi, aki szerint a jó kapcsolatok nemcsak a két ország érdekeit szolgálják, de a világ békéjét és stabilitását is.
   
Kína és Németország eltökélt a multilaterális politika iránt – mondta Hszi. Mindkét országnak „el kell utasítania a dominancia minden formáját és a hidegháborús mentalitást” – jelentette ki a kínai vezető, amivel az elemzők szerint az Egyesült Államok Pekinggel szembeni, kritikus politikájára utalt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »