Kamuzott a tőzsdepánikról, őrizetbe vették

Őrizetbe vettek Kínában egy férfit, aki az interneten állítólag azt terjesztette, hogy Pekingben emberek vetik le magukat a háztetőkről a tőzsdei részvények nagy értékzuhanása miatti kétségbeesésükben – jelentette vasárnap a kínai állami televízió.

A híradás szerint a 29 éves férfit „fegyelmezetlen magatartása” miatt vették őrizetbe. Pénteken egy internetes közösségi felületen azt írta, hogy „voltak olyanok”, akik a tőzsdekrach miatt leugrottak Peking pénzügyi központjában lévő épületek tetejéről.

A szóban forgó feljegyzés vasárnap már nem volt megtalálható a közösségi portálon, feltehetően törölték az ilyen tartalmakat szigorúan ellenőrző hatóság emberei.

Hírdetés

Kínában két évvel ezelőtt szigorú intézkedéseket jelentettek be, hogy gátat szabjanak a hatóságok által „felelőtlen híreszteléseknek” minősített internetes tartalmak megjelenésének. Akár három év börtönbüntetésre számíthat az, aki a közösségi portálokra ilyen feljegyzéseket tesz fel, és azokat legalább ötszázszor osztják meg vagy ötezren olvassák el.

A vezető kínai tőzsdének tartott a sanghaji börze irányadó indexe, a Shanghai Composite három hét alatt mintegy 30 százalékot veszített értékéből a részvénykínálat bősége miatt. Ilyen mértékű visszaesésre 1992 óta nem volt példa. Az előző hét hónapban, tavaly novembertől a júniusi 12-én elért csúcsig azonban több mint 150 százalékkal emelkedett a Shanghai Composite értéke.

A pánik határát súroló eladási hullám nyomán a kínai tőzsdefelügyeleti hatóság pénteken csökkentette a júliusra tervezett elsődleges részvénykibocsátások számát és mértékét, hogy ezáltal is próbálja fékezni a kínai tőzsdék mélyrepülését.

Az utóbbi hetekben rengeteg cég vezette be részvényeit a tőzsdére. Májusban és júniusban nagyjából száz új részvény jelent meg az értékpapírpiacon, a következő két hétben pedig további 28 elsődleges részvénykibocsátást terveztek.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »